1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Henkilökortit ja -rekisterit

Henkilökorttia joutuu nyt odottamaan pahimmillaan lähes kaksi kuukautta – Uudistuksen tiedotus ei mennyt nappiin

Monelle poliisiasemalle korttihakemuksia on tulvinut yli tuplasti normaaliin verrattuna.

Henkilökortit ja -rekisterit
Henkilökortti ja passi.
Poliisi

Henkilökorttia haluava joutuu odottamaan pahimmillaan kaksi kuukautta, sillä valtaosa poliisin lupapalveluista on edelleen pahasti ruuhkautunut.

Taustalla on vuodenvaihteessa tapahtunut uudistus, jonka jälkeen ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä uutta passia anottaessa tai pankkitunnuksia ja teleoperaattoreiden mobiilivarmennetta hankittaessa.

Uudistus aiheutti yllättävän korttien hakuryntäyksen, myöntää Poliisihallituksen ylitarkastaja Juhani Ruutu. Tammikuussa jo 60 000 suomalaista on hakenut henkilökorttia, kun esimerkiksi viime marraskuussa hakijamäärä oli reilut 20 000.

– Viesti ei mennyt kunnolla perille, että mikä muuttuu ja kuka kortin tarvitsee. Osittain tässä on väärinymmärrystäkin, kun jossain medioissa on kirjoitettu aika suoraviivaisesti, että ajokortti ei enää kelpaa. Niinpä sellaisetkin säntäsivät kortin hakemaan, jotka eivät sitä vielä tarvitse, toteaa Ruutu.

Viesti ei mennyt kunnolla perille, että mikä muuttuu ja kuka kortin tarvitsee.

Poliisihallituksen ylitarkastaja Juhani Ruutu

Esimerkiksi Pohjanmaalla henkilökortteja on haettu niin innokkaasti, että poliisin kaikki lupapalvelut maakunnassa ovat pahasti tukossa. Korttihakemuksia on tullut jokaiselle pohjalaisasemalle yli tuplasti normaaliin verrattuna.

– Ensimmäinen vapaa-aika löytyy vasta kolmen viikon päästä. Jonotus ilman ajanvarausta kestää pari tuntia eli pelkästään hakemuksen jättämistä joutuu jo jonottamaan, kertoo Pohjanmaan poliisilaitoksen lupaesimies Laura Kallio.

Lupapalveluista muistutetaankin, että passi on yhtä vahva henkilöllisyyden todistamisväline kuin henkilökorttikin. Ajokortti käy edelleen, kun nostaa pankista rahaa tai noutaa postista paketin.

Valmistaja ei kykene vastaamaan suureen kysyntään

Lisäksi henkilökorttien valmistaja ei pysty vastamaan valtavaan kysyntään.

Viikon sijaan korttia joutuu odottamaan valmistajalta nyt jopa kuukauden. Pohjanmaan poliisilaitoksen lupaesimiehen Laura Kallion mukaan näin suuri menekki tuli yllätyksenä.

– Tähän ei osattu lainkaan varautua. Toisaalta ruuhka on myös huonon tiedonvälityksen tulosta. Kenenkään ei ole pakko hankkia itselleen henkilökorttia jos ei sitä tarvitse, muistuttaa Kallio.

Päivittäisessä asioinnissa ajokortti ajaa edelleen lupaesimies Kallion mukaan asiansa. Se osoittaa ajo-oikeuden, käy kaupassa ja postissakin.

Henkilökortin tarvitsee, jos noutaa pankista verkkopankkitunnukset tai passia haettaessa. Lisäksi kortilla voi matkustaa Schengen-alueella.

Korttihakemuksen voi jättää myös netin kautta poliisin verkkopalvelussa. Näin voi toimia, jos on korkeintaan alle kuusi vuotta sitten myönnetty passi tai henkilökortti ja eikä nimi ole muuttunut. Silloin poliisiasemalla käyntiä ei vaadita.

Henkilökorttiruuhkat eivät vaikuta passeihin eli niitä saa edelleen normaalilla toimitusnopeudella.