1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Pohjois-Ruotsissa on työvoimapula – Suomesta houkutellaan esimerkiksi insinöörejä, hoitoalan ammattilaisia ja kuljettajia

Haaparannalla pidetään torstaina rekrytointimessut, joilla työvoiman ja työntajien toivotaan kohtaavan.

Pohjois-Ruotsissa on töitä tarjolla myös suomalaisille. Kuva: Paula Hiljanen / Yle

Pohjois-Ruotsilla menee tällä hetkellä hyvin, koska työttömyysaste on alhaisempi kuin Suomessa. Länsinaapurissa olisikin tarjolla töitä monille eri alojen osaajille.

Ruotsin työpaikat kiinnostavat suomalaisia ja suomalaiset työntekijät puolestaan Ruotsin työnantajia. Eures-asiantuntija Kirsi Paloniemi-Lundqvist Haaparannan työnvälitystoimistosta sanoo, että Suomesta kysellään viikoittain mahdollisuuksista työllistyä Pohjois-Ruotsiin.

– Kyllä tässä pohjoisessa, kun ollaan lähellä rajaa, esimerkiksi Kemistä, Torniosta, Oulusta ja Tornionlaaksosta on kiinnostusta paljon, jopa Kajaanista saakka tulee kyselyjä, Paloniemi-Lundqvist kertoo.

Työpaikkoja laajalla skaalalla

– Meillä olisi töitä Pohjois-Ruotsissa opettajille, lääkäreille, sairaanhoitajille ja lähihoitajille. Sitten on kaikki nämä erilaiset ajoneuvonkuljettajat ja teknisten alojen työpaikat verstaista it-alan työpaikkoihin, Paloniemi-Lundqvist luettelee.

Myös insinööreille olisi Pohjois-Ruotsissa tarvetta. Länsi-Pohjan insinöörit ry:ssä tilanne on pantu merkille.

– Täällä käydään kahden puolen rajaa töissä ja luonnollisesti sitten kun Pohjois-Ruotsissa on paljon insinöörityöpaikkoja, niin katsotaan, löytyykö meidän insinööreille sieltä soveltuvia työpaikkoja, sanoo Länsi-Pohjan insinöörit ry:n varapuheenjohtaja Risto Kesti.

Monella on halua ja valmiuksia tehdä töitä naapurimaassa.

– Nuorempi insinöörikunta lähtee huomattavasti helpommin maailman turuille. Heillä on parempi kielitaito ja tietämys asioista. Toisaalta sitten taas vanhemmat insinöörit on kokeneempia. Ehkä he ovat taas halutumpia työntekijöitä Ruotsin puolella, Risto Kesti arvioi.

Rekrymessut torstaina

Haaparannalla järjestetään torstaina Tornionlaakson rekrytointimessut, joissa sekä yksityiset yritykset että julkisen puolen työnantajat esittelevät työmahdollisuuksiaan. Työvoimaa haetaan ainakin kaivoksiin, matkailuun, hoito- ja hoiva-alalle, kouluun, kauppaan, palveluihin, teollisuuteen, kuljetuksiin ja metsäalan töihin.

Haaparannan Folkets Husissa pidettävillä messuilla on myös Suomesta insinööriliiton väkeä kertomassa jäsenilleen tietoa Ruotsin työmarkkinoista.