Kiertotalous kasvaa ja kokeilee uusia keinoja – lahtelaisyritys luo rakennusjätteestä liiketoimintaa

Suomi haluaa olla kiertotalouden johtava maa.

kiertotalous
Purkupiha Oy:n kierrätyslaitos Lahden Jokimaalla helmikuussa 2019
Purkupihan kierrätyslaitos Jokimaalla Lahdessa.Petri Niemi/Yle

Kiertotalous ja materiaalien entistä tehokkaampi käyttö kasvattavat alan yritysten liiketoimintaa.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on päivittänyt toimenpideohjelmaa, jolla kiertotaloutta edistetään vuoteen 2025 mennessä.

– Yksi keskeinen tekijä on kestävä verouudistus. Puhumme vihreästä verosiirtymästä, eli päästöjä tulisi verottaa nykyistä enemmän. Energiaverot rokottavat kaikkein pienituloisimpia eniten, joten siirtymä pitää tarkasti punnita, ettei se ole epäreilu, sanoo Sitran asiantuntija Mika Sulkinoja.

Suomessa pystyy kokeilemaan asioita paremmin kuin suuremmissa talouksissa.

Mika Sulkinoja

Sitra kertoo päivitetystä tiekartasta kiertotalouteen tarkemmin maaliskuussa.

Suomi on halunnut olla kiertotalouden (siirryt toiseen palveluun) johtava maa ja eri toimijat yhdessä ovat hioneet liiketoimintasuunnitelmia jo vuosia. Ilmastonmuutos ajaa etsimään resurssiviisaita tekoja.

– Meillä on perinteisesti hyvin tehokas teollisuus. Esimerkiksi metsäteollisuuden sivuainevirrat hyödynnetään energiajakeena tai muuna materiaalina jossain toisella sektorilla. Suomessa pystyy kokeilemaan asioita paremmin kuin suuremmissa talouksissa.

Purkualan yritys ottaa jätteistä yhä enemmän irti

Yksi esimerkki kiertotalousyrityksestä on muun muassa Lahdessa toimiva Purkupiha Oy. Yritys muun muassa purkaa kerrostaloja ja teollisuuskiinteistöjä. Lahdessa yritys on purkanut myös monia kouluja.

Osa purkutyömaan jätteistä päätyy kierrätyslaitokselle Jokimaalle. Laitos käsittelee myös muiden rakennus-, energia- ja puujätettä.

– Tuossa kauhakuormaaja nostaa jätteestä tehtyä kierrätyspuumursketta rekan kyytiin. Murske on menossa energiayhtiön polttoaineeksi, kertoo kierrätyslaitoksen johtaja Kimmo Rinne.

Purkupiha Oy:n kierrätysyksikön johtaja Kimmo Rinne
Kierrätysyksikön johtaja Kimmo Rinne uskoo, että monet kiertotalouden haasteet voi ratkaista kierrätysalan toimijoiden yhteistyöllä. Petri Niemi/Yle

Konserni tekee runsaan 30 miljoonan euron liikevaihtoa vuodessa. Toimintaa on kasvatettu muun muassa yritysostoilla. Maaliskuussa yritys avaa uuden kierrätysaseman Vantaalle lähelle pääkaupunkiseudun suuria betonijätevirtoja.

Yritys on perustanut ilmaisen nettiin ilmaisen kauppapaikan, (siirryt toiseen palveluun) jossa yritykset ja yksityishenkilöt voivat ostaa ja myydä uusiokäyttöön kelpaavaa purku- ja rakennustavaraa.

– Odotamme, että kiertotalous ja liiketoimintamme kehittyvät positiivisesti tulevina vuosina. Olemme suunnittelemassa investointia Lahteen tähän prosessiin, että pystyisimme entistä tarkemmin erottelemaan jakeita materiaalivirrasta, sanoo Rinne.

Kimmo Rinteen haastattelu Yle Areenassa.