Jehovan todistajalle pitkä vankeustuomio Venäjällä – "Oikeudenkäynti on testi, onko Venäjällä enää uskonnonvapautta"

Venäjä julisti jehovan todistajat laittomaksi järjestöksi vuonna 2017.

Jehovan todistajat
Kuvakaappaus Dennis Christensenin tapauksesta jw.org -sivustolla.
Jehovan todistajien oman sivuston lisäksi Christensenin tapausta ovat seuranneet ihmisoikeusjärjestöt.jw.org

Venäläinen oikeusistuin on antanut tanskalaiselle, jehovan todistajiin kuuluneelle Dennis Christensenille kuuden vuoden vankeustuomion.

Hänet todettiin syylliseksi äärimielisen järjestön toiminnan järjestämiseen. Venäjän korkein oikeus totesi vuonna 2017, että jehovan todistajat on äärimielinen järjestö, jonka kaikki toiminta on laitonta.

Oikeuden päätöksen jälkeen Venäjällä on nostettu rikossyytteet yli sadalle jehovan todistajien jäsenelle. Christensen oli ensimmäinen, joka sai tuomion.

Christensen on toiminut jehovan todistajien seurakunnan vanhimmistossa Orjolissa, Länsi-Venäjällä. Hänet pidätettiin kesken jumalanpalveluksen, jossa Christensen oli pitänyt puheen.

Christensen ja hänen venäläinen vaimonsa ovat vakuuttaneet, ettei hän ole tehnyt mitään laitonta.

Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt, esimerkiksi Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun), ovat huolissaan Venäjän suhtautumisesta jehovan todistajiin. Järjestöjen mukaan Christensenin tuomiolla testataan, onko Venäjällä enää uskonnonvapautta.

– On surullista, että Raamatun lukeminen, saarnaaminen ja moraalinen elämäntapa katsotaan jälleen rikoksiksi Venäjällä, sanoi Christensenin asianajaja.

Venäjällä on uskontokunnan itsensä mukaan noin 170 000 jehovan todistajaa. Heistä osa on viranomaisten painostuksen seurauksena muuttanut ulkomaille, muun muassa Suomeen.

Parisataa venäläistä Jehovan todistajaa odottaa Suomessa turvapaikkapäätöstään: "Pelkään, että Venäjällä lapsemme otettaisiin huostaan ja mieheni lähetettäisiin vankilaan"

Uskonnonvapaus on periaatteessa turvattu venäjän lainsäädännössä, mutta käytännössä se koskee vain maan neljää pääuskontoa, jotka ovat ortodoksinen kristinusko, islam, juutalaisuus ja buddhalaisuus. Monet pienemmät uskontokunnat ovat usein joutuneet painostuksen kohteiksi.

Lue lisää:

Jehovan todistajat: Venäjän korkeimman oikeuden ratkaisu tekee Jehovan todistajien toiminnasta Venäjällä rikollista (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP, Tass