1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumityöt

Nyt pitää varoa: Suojasää saa pakkautuneet lumimassat vyörymään alas katoilta

Loppuviikosta on tulossa lauhempaa ja joka päivälle on luvassa sateita.

lumityöt
Lumenpudottajia työssään Kiasman katolla Helsingissä 14. tammikuuta.
Lumenpudotuksessa tulee käyttää tarvittavia turvalaitteita.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Loppuviikoksi ennustettu sää lisää katolta putoavan lumen riskejä.

Eteläisessä Suomessa sää lämpenee plussan puolelle ja samaan aikaan lisää sateita on tulossa joka päivälle. Tämä laittaa pakkautuneet lumet katoilla liikkumaan.

– Suojasäällä lumi putoaa helpommin, Ylen meteorologi Matti Huutonen sanoo.

Huutonen kertoo, että tänään keskiviikkona on koko maassa tämän viikon kylmin päivä. Etelässä lämpötila siis nousee plussan puolelle jo huomenna torstaina, viikonlopun aikana myös Keski-Suomessa.

Putoavan lumen vaaroja nostaa myös se, että lunta on tällä hetkellä suhteellisen paljon ja tuuli on kasannut sitä muun muassa talojen räystäisiin.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Helsingin Pelastuslaitos muistuttaa putoavan lumen vaarasta Twitterissä. Pelastuslaitos neuvoo kiinteistöjä nyt huolehtimaan lumen turvallisesta pudottamisesta ja vaarallisten alueiden eristämisestä.

Lumenpudotuskaan ei ole riskitöntä puuhaa, joten se tulisi tehdä turvallisesti ja säädösten mukaisesti. Myös työsuojeluviranomaiset muistuttavat lumenpudotuksen säännöistä (siirryt toiseen palveluun).

Lumen pudotus on rakennuksen omistajan vastuulla.

Lue lisää:

Lunta voi kertyä vielä 30 senttiä lisää ja pian se muuttuu vetisen painavaksi – 10 tärkeää asiaa lumesta ja sen pudottamisesta

Lue seuraavaksi