Uuden vanhuslain hoitajamitoitus maksaisi Eksotelle kuusi miljoonaa

Uuden vanhuspalvelulain mukainen hoitajamitoitus maksaisi toteutuessaan Eksotelle kuusi miljoonaa euroa vuodessa.

vanhustenhoito
Vanhus ja hoitaja
Eksoten ympärivuorokautisen asumisen yksiköissä yhtä asukasta kohden työskentelee tällä hetkellä 0,58 hoitajaa.Mikko Savolainen / Yle

Vanhustenhoidon hoitajamitoituksen parantaminen lisäisi Eksoten kustannuksia noin kuudella miljoonalla eurolla vuosittain.

Uuteen vanhuspalvelulakiin suunnitellaan kirjausta, jonka mukaan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä on oltava 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohti. Eksoten yksiköissä toteutunut mitoitus on 0,58 hoitajaa asukasta kohden.

Tällä hetkellä sitovaa hoitajamitoitusta ei ole kirjattu lakiin. Suositus on 0,5 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohti.

Hoitajamitoituksen korottaminen tarkoittaisi Eksotelle merkittävää työvoiman lisäämisen tarvetta. Alustavan laskelman mukaan vanhustyöhön olisi palkattava noin 150-200 hoitajaa nykyisten lisäksi.

Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula sanoo, että muutoksen varjopuoli on kotona asuvien vanhusten aseman heikkeneminen.

– Raha ei ainakaan saisi olla pois kotihoidosta, kun siellä ihmiset hoitajien vähentyessä sitten jättävät vanhan omaisensa yksin kotiin. Tämä huoli minulla on polttavimpana mielessä, Karhula sanoo.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen lisäisi henkilökuntaa mieluummin asiakkaiden toimintakykyä parantaviin ja ylläpitäviin tehtäviin kuin vanhusten ympärivuorokautiseen hoivaan.

– Tällaista henkilökuntaa ovat muun muassa toiminta- ja fysioterapeutit sekä psykiatriset sairaanhoitajat, sanoo Itkonen.

Eksoten hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) mukaan tarkoituksena on, että hoitajamitoituksen nosto rahoitetaan valtionosuuksien nostolla.