1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vietnam

Trump saa esiintyä jalona johtajana, Pohjois-Korean Kim selviää lyhyellä lennolla – Vietnam on tarkoin valittu huippukokouspaikka

Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten Vietnam oli Yhdysvaltain pahin vihollinen.

Kuva: AOP

Kaikki kolme valtiota hyötyvät, kun presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapaavat Vietnamissa helmikuun lopussa. –

Tapaamispaikoiksi on veikattu pääkaupunki Hanoita ja rannikolla sijaitsevaa Danangin kaupunkia. Turvallisuussyistä lopullinen valinta ilmoitetaan mahdollisimman myöhään

.

Vietnamin pääkaupuki Hanoista voi tulla huippukokouksen näyttämö. Kuva: Luong Tahi Linh / EPA

Pohjois-Korea voi hyödyntää Vietnamin historiaa

Vietnam oli vuosikymmeniä jakautunut valtio, niin kuin Koreat ovat nyt.

Kylmän sodan aikaan Pohjois-Vietnam oli kommunistisen hallinnon alla ja Etelä-Vietnam oli Yhdysvaltojen tukema, markkinataloutta soveltava sotilaiden johtama valtio.

Tuhoisa Vietnamin sota johti valtioiden yhdistämiseen kommunistisen pohjoisen malliin 1975.

Nyt Vietnamin sosialistisessa tasavallassa on yksi puolue ja sen mukainen järjestelmä ja kuri. Silti markkinatalous vahvistuu suunnitelmallisesti ja elintaso nousee.

Entisistä vihollisista on tullut keskenään toimeentuleva kokonaisuus ja Yhdysvalloista tärkeä liittolainen. Talouskin kukoistaa.

Vietnamin sodan aikana Etelä-Vietnamia tukenut Yhdysvallat kuitenkin pakotettiin nöyrtymään ja pakenemaan viimeisillä voimillaan.

Tämä tapahtumasarja voi saada Pohjois-Korean nuoren diktaattorin pohtimaan, että vihollisuudetkin voidaan siirtää sivuun. Kokousisäntä on Pohjois-Korealle turvallinen esimerkki.

Kim Jong-un ja Donald Trump Singaporessa. Taustalla Pohjois-Korean johtajan sisko Kim Yo-jong ja Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo. Kuva: Kevin Lim / EPA

Vietnam saa USA:lta tukea Kiinaa vastaan

Vietnam voi olla tyytyväinen, että Yhdysvallat luottaa sen kykyyn toimia huipputapaamisen järjestäjänä.

Vietnam on vastikään isännöinyt kaksi kansainvälistä suurkokousta. Viime marraskuussa Danangin rannikkokaupungissa kokoontuivat APEC:n eli Aasian ja Tyynenmeren valtioiden talousjärjestön valtiot.

Maailman talousfoorumin huippukokous oli koolla pääkaupungissa Hanoissa viime syyskuussa.

Vietnam saa Yhdysvaltojen rinnalla myös ulkopoliittista nostetta naapuriaan Kiinaa vastaan. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvallat on ärhäköinyt Kiinaa vastaan Etelä-Kiinan meren saarialueiden hallintakiistoista. Vietnamilla on tässä omat vaatimuksensa, joille se nyt voi katsoa saavansa tukea Yhdysvaltain rinnalla.

Da Nangin kaupungilla on kokemusta huippukokouksista. Kuva: Wallace Woon / EPA

Kimillä lyhyt matka liittolaismaahan

Pohjois-Korealla ja Vietnamilla on toimivat välit. Pohjois-Korealla on siellä suurlähetystö, joka voi auttaa kokousjärjestelyissä.

Kim Jong-unin turvajärjestelyt ja erityisvaatimukset on joustavaa selvittää omien kesken.

Ja lentopelkoiselle Pohjois-Korean johtajalle Vietnam on miellyttävän lentomatkan päässä. Lehtitietojen mukaan Kimin neuvostoaikainen oma lentokone (siirryt toiseen palveluun) selviää Vietnamiin asti ilman välitankkausta.

Viime kesäkuussa lennolle Singaporeen hän joutui lainaamaan koneen Kiinalta.

USA osoittaa joustavaa asennetta

Vietnamissa presidentti Donald Trump voi osoittaa, että supervaltakin osaa kehittyä ja ottaa oppia historiasta.

Vietnamin sodan häviöstä huolimatta Yhdysvallat tukee entistä vihollistaan.

Tosin Trump romutti ensitöikseen virkakautensa alussa 2017 Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen TPP:n. Vietnam oli rakentanut tulevaisuuttaan ja talouselämäänsä paljon sen varaan, mutta jälleen mennään eteenpäin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoikin viime vuonna vierailullaan Pohjois-Koreassa, että Vietnamin malli toimisi myös Pohjois-Koreassa.

Lue myös:

USA:n liittolaiset odottavat presidentti Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin toista tapaamista kauhunsekaisin tuntein

Analyysi: Trump ojensi yhteistyön kättä demokraateille, mutta samalla piti kiinni muurista ja arvosteli "järjettömiä tutkintoja"