1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. politiikka

Hallitukselta lisää rahaa vanhustenhoidon valvontaan, Orpon kynsiin joutunut Marin selitti ratkaisuaan – Yle seurasi välikysymyskeskustelua hetki hetkeltä

Julkisuuteen nousseiden laiminlyöntien jälkeen keskustelu vanhustenhoidosta on käynyt kuumana.

politiikka
Valtiovarainministeri Petteri Orpoa ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko keskustelevat eduskunnan täysistunnossa.
Oppositiopuolueet jättivät välikysymyksen vanhustenhoidosta viime perjantaina eduskunnassa. Hallitus vastaa siihen tänään, mutta flunssan vuoksi pääministeri Juha Sipilä ei osallistu keskusteluun.
 • Oppositio hyökkäsi välikysymyskeskustelussa erityisesti kokoomuksen kimppuun. Kokoomus on ainoa puolue, joka on vastustanut hoitajamitoituksen tuomista lakiin. Viime päivinä kokoomuksen kannasta on ollut epäselvyyttä.
 • Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo selitti kokoomuksen kantaa sanomalla, että kokoomus kannattaa vanhuspalvelulain uudistamista. Hänen mukaansa puolue kannattaa myös hoitajamäärän sitovuutta. Kokoomus ei kuitenkaan kannata 0,7 hoitajan mitoitusta.
 • Hallitus lupaa lisää resursseja vanhustenhoidon valvontaan. Rahoitus annetaan lisäbudjetissa 26. helmikuuta.
 • Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan uuden vanhuspalvelulain valmistelu aloitetaan ministeriössä. Poliittisesti kuuma kysymys hoitajamitoituksesta on mukana uudistuksessa.
 • Saarikon mukaan opposition toivoma 0,7 hoitajan mitoituksen tuominen ei ole tämän vaalikauden aikana mahdollista. Saarikon arvion mukaan mitoitus tarkoittaisi 4 200 uutta työntekijää ja lisäisi menoja 200 miljoonalla eurolla.
 • Orpo hyökkäsi keskustelussa voimallisesti Sanna Marinin (sd.) kimppuun ottamalla esiin hänen toimintansa Tampereen valtuustossa. Orpo halusi kysyä Marinilta, onko totta, että hän äänesti Tampereen valtuustossa hoitajamitoituksen korotusta vastaan.
 • Marin ei ollut salissa vastaamassa Orpon kysymykseen, mutta vastasi Ylelle tekstiviestillä. Siinä hän sanoi puolueen taipuneen Tampereella hoitajamitoituksen laskemiseen 0,58:sta 0,57:een. Marin muistutti sen johtuneen siitä, että laskusta sovittiin osana budjettisopua. Hänen mukaansa kokoomus ei suostunut SDP:n valtuustoryhmän tavoitteeseen, että leikkausta ei olisi toteutettu.
 • Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.
 • Vanhusten hoidon tila nousi poliittiseen keskusteluun sen jälkeen, kun Valvira ilmoitti keskeyttävänsä Esperi Caren yksityisen hoivakodin toiminnan vakavien laiminlyöntien takia. Sen jälkeen useat Ylen selvitykset ovat kertoneet laajoista ongelmista vanhusten hoidossa ympäri Suomen.
 • Keskustelu vanhustenhoidon tilasta venytti eduskunnan täysistunnon yli kahdeksan tunnin mittaiseksi. Kansanedustajat käyttivät välikysymyksen käsittelyyn STT:n mukaan yhteensä 198 puheenvuoroa.

Yle seurasi keskustelua hetki hetkeltä. Näet seurannan kokonaisuudessaan alla:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi