1. yle.fi
  2. Uutiset

Sopivien ulkoiluvaatteiden puute piti vanhukset sisällä – naisporukka ompeli hoivakoteihin viitat ja rukkaset

Marttayhdistyksen vapaaehtoiset ompelivat kahdeksan ulkoiluviittaa lahjoitettavaksi vanhusten hoivakoteihin Kouvolassa.

hyväntekeväisyys
Mirja Malmi istuu pyörätuolissa hoitajansa ulkoiluttamana tummansininen ulkoiluviitta päällä.
Elimäkikodissa asuva Mirja Malmi pääsi kokeilemaan uutta, Marttojen ompelemaa ulkoiluviittaa.Juulia Tillaeus / Yle

Vanhuksen ulkoilu voi jäädä kokonaan väliin muistakin syistä kuin hoitajapulan vuoksi. Yle uutisoi viime vuoden syyskuussa hoivakodista, jonka vanhuksia ei voitu ulkoiluttaa ilman sopivia ulkoiluvaatteita.

Pyörätuoleissa istuville vanhuksille tavallisten ulkovaatteiden pukeminen voi olla vaikeaa ja jopa kivuliasta, jos esimerkiksi kädet eivät taivu hyvin. Monet hoivakodit suosittelevat omaisille, että nämä hankkisivat vanhuksille esimerkiksi helpommin puettavia ulkoiluviittoja. Ne ovat kuitenkin kalliita eivätkä kaikki omaiset raaski ostaa niitä.

Uutinen osui myös elimäkeläisen Pirkko Ikävalkon korviin.

– Se oli niin koskettavaa ja jäi vaivaamaan. Jotkut asiat vain puhuttelevat sisintä. Jos voin kantaa korteni kekoon ja saada muita mukaan, niin se on ihanaa, Ikävalko sanoo.

Nyt neljä kouvolalaista hoivakotia saa käyttöönsä uusia ulkoiluviittoja vanhuksille.

Kahdeksan viittaa

Ikävalkon aloitteesta pienen Teuroisten kylän Martat syksyn mittaan suunnittelivat ja tammikuussa ompleivat kahdeksan tummansinistä ulkoiluviittaa.

Suurikokoinen viitta puetaan esimerkiksi pyörätuolissa istuvan vanhuksen hartioille ja suljetaan vetoketjulla. Se yltää yli polvien. Viitassa on myös huppu, jonka reunukseen pujotettu kuminauha pitää sen hyvin paikallaan.

Teuroinen on pieni kylä Elimäellä, joka nykyisin kuuluu osaksi Kouvolaa. Viisitoista marttaa ompeli viitat kahden viikonlopun aikana. Ompelukoneet kannettiin Teuroisten kylätalon saliin.

Viitat on valmistettu enstex-kankaasta, joka hylkii vettä ja likaa. Sisäpuolella on fleece-vuori. Kokonaisuuden suunnitteli ja kaavoitti yhdistykseen kuuluva Heli Helmanen.

Viitat Marttayhdistys maksoi itse. Ikävalkon mukaan viittoihin käytetyt materiaalit maksoivat hieman alle tuhat euroa.

– Olemme panostaneet taloudellisesti melko reilusti. Keräämme hyväntekeväisyyteen käytettäviä varoja tekemällä töitä, kuten esimerkiksi järjestämällä kahvituksia syntymäpäiväjuhlille tai ristiäisiin.

Enstex-kankaan ja esimerkiksi vetoketjut yhdistys osti. Osa viittojen vuoressa käytetystä fleecestä saatiin lahjoituksina.

Elimäkikodissa asuva Leila Heikkilä pääsi ihastelemaan uusia viittoja tuoreeltaan niiden luovutustilaisuudessa torstaina.

– Näyttää hienolta! Varmasti ovat lämpimät. On sen näköinen, ettei siitä läpi tuule. Kun kyllä se tahtoo kylmä olla, kun istuu pyörätuolissa, Heikkilä sanoo.

Mirja Malmille puetaan tummansinistä, hupullista ulkoiluviittaa Elimäkikodissa.
Mirja Malmi sovittaa viittaa, jonka fleece-vuori on vihreä. Osan fleece-kankaasta Martat saivat lahjoituksina.Juulia Tillaeus / Yle

Vauhtisokeus

Viittoja ommellessa iski vauhtisokeus, ja martat innostuivat tekemään vanhuksille myös jalkapussit ja rukkaset. Jalkapussi on takapuolen alle ulottuva pussi, joihin jalat pujotetaan.

– Se on kuin merenneidon pyrstö. Asu on suunniteltu niin että pyörätuolissa istuessa tuuli ei puhalla selkään eikä käsiin, Ikävalko kuvailee.

Myös rukkaset ovat pussimaiset, jossa sormia ei tarvitse erikseen pujottaa paikoilleen.

– Kun jäi tilkkuja, ajateltiin, että tehdään tällaisetkin vielä, Helmanen sanoo.

Tummansinisestä kankaasta valmistettu pussi pyörätuolissa istuvan ihmisen jalkojen suojana.
Viitan kanssa puettava pussi pitää jalat lämpimänä.Juulia Tillaeus / Yle

Martat haluavat, että vanhuksen ulkoileminen ei jää ainakaan palelusta kiinni.

– Useat vapaaehtoiset yhdistykset kuitenkin käyvät vanhuksia ulkoiluttamassa. Haluamme mahdollistaa sen. Nämä viitat eivät ole Liisan eikä Einon, vaan ne ovat lainavaatteita kaikkien yhteisessä käytössä, Ikävalko kertoo.

He kannustavat myös muita yhdistyksiä viittatalkoisiin. Aiemmin Teuroisten Martat ovat muun muassa kutoneet 170 paria villasukkia huostaanotetuille lapsille Kouvolassa.

Elimäen Teuroisten Marttayhdistyksen ompelemat viitat lahjoitettiin Elimäkikotiin, Vaskirinteeseen sekä Elimäen Puustellin hoivakoteihin Elimäellä ja Korialla. Kukin hoivakoti saa kaksi settiä ulkoiluvarusteita.

Nopea pukea

Uudet asut tulevat tarpeeseen. Esimerkiksi Elimäen Puustellin hoivakodeissa pyritään pitämään kiinni siitä, että asukkaat ulkoilevat säännöllisesti, vähintään kerran viikossa.

– Näissä viitoissa on lisäksi monta hyvää ominaisuutta, jotka nopeuttavat pukemista. Usein pukeminen ja riisuminen voi muuten viedä enemmän aikaa kuin itse ulkoilu, Elimäen Puustellin toiminnanjohtaja Anne And sanoo.

Leila Heikkilä odottaa kevättä, jolloin ulkoilu on helpompaa.

– Yleensä menen tuohon kirkonmäelle kiertelemään ja kauppaan. Aina jotain tekee mieli. Koskaan ei ole kylmiö tyhjä makeasta, Heikkilä nauraa.

Hoitaja ulkoiluttaa pyörätuolissa istuvaa hoitokodin asukasta talvella.
Marttojen lahjoittamaan kokonaisuuten kuuluu iso viitta, jalkoja suojaava pussi ja viitan alle piiloon jäävät rukkaset.Juulia Tillaeus / Yle

Korjattu 11.2.2019 klo 11.05: Korjattu Marttojen viittoihin käyttämä rahasumma. Jutussa kerrottiin ensin, että summa oli joitain tuhansia euroja. Oikea summa on hieman alle 1000 euroa.

Lue seuraavaksi