Palmia on aloittanut Hämeenlinnassa – tuo tullessaan kouluruokasovelluksen ja uusia kokeiluja siivoukseen

Helsingin kaupungin omistama palveluyhtiö Palmia on toiminut Hämeenlinnassa vuoden alusta lähtien.

Palmia Oy
Kouluruokasovellus älypuhelimessa
Palmia

Julkiselle sektorille siivous-, kiinteistö- ja ruokapalveluja tarjoava Palmia lupaa Hämeenlinnassa kiinnittää huomiota asiakaslähtöisyyteen ja laajentaa palveluvalikoimaa muun muassa turvallisuuspalveluihin.

Myös digitaalisuus, tekoäly ja robotiikka vilahtavat palmialaisten puheissa, kun he esittelevät toimintaansa. Uusia tuulia on selvästi ilmassa.

Yksi esimerkki tulevasta on kouluruokasovellus, joka lanseerataan Hämeenlinnassa lähiaikoina. Kyse on samasta mobiilisovelluksesta, joka on jo käytössä muun muassa Riihimäellä. Wetterillä on puolestaan aloitettu pilotti kemikaalittomasta siivouksesta.

Palmian liiketoimintajohtaja Minna Gauffin kertoo, että kemikaaliton siivous liittyy suodattamalla puhdistettuun veteen. Tutkimukset antavat viitteitä siitä, että Ultra H2O -menetelmällä voidaan puhdistaa pinnat tietyissä tiloissa yhtä hyvin tai joskus jopa paremmin kuin kemikaaleilla.

Siivousrobotti työssään
Robotit ovat siivouksessa tulevaisuutta myös Palmialla.Palmia

Palmia tekee kemikaalittomasta siivouksesta omia pilottejaan. Asiaa tutkitaan parhaillaan myös Aalto-yliopistossa. Siivouksen avuksi ovat tulossa myös robotit.

– Robotit pystyvät auttamaan siivoojan parina raskaissa töissä, Gauffin linjaa.

Sairaalan pitkät käytävät tai liikuntahallit, joissa ei ole kalusteita, ovat robottisiivouksen kohteita. Robotit eivät Gauffinin mukaan korvaa siivoojia. Ennemminkin kyse on työparista, joka hoitaa raskaampia tehtäviä.

Tekoäly ja digitaalisuus tulevat avuksi myös kiinteistönhoidossa ja turvallisuuspalveluissa.

Palvelun käyttäjä on tärkeä

Palmia tulee näkymään Hämeenlinnassa helmikuusta lähtien myös katukuvassa. Kiinteistöt, jotka ovat Palmian hoidossa, saavat tästä merkiksi yhtiön logon.

– Palmia tuli Hämeenlinnaan valtakunnallisen strategiansa vuoksi. Toki haettiin valtakunnallista kasvua, mutta myös nähtiin Hämeenlinna kiinnostavana asiakkaana. Hämeenlinna on aina ollut hyvin aktiivinen ja altis uudistuville palveluille, sanoo Palmian toimitusjohtaja Nina Rokkila.

– Hämeenlinnassa on hyvä ja aktiivinen ajattelu myös sen suuntaan, että kaupunkilaista pitää kuulla enemmän. Se sopii meidän asiakasajatteluumme erittäin hyvin, Rokkila jatkaa.

Toimitusjohtaja vakuuttaa, että Palmiassa on tehty paljon työtä sen eteen, että yhtiö ymmärtäisi palvelun käyttäjää ja sitä, mitä palvelu merkitsee kaupunkilaisten arjessa.

Palmia Oy osti Hämeenlinnan kaupungin ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin omistamat yhtiöt eli Tekmen ja Linnan Ateriapalvelut viime lokakuussa. Tekme fuusioitui Palmiaan vuoden 2019 alussa. Samalla Tekmen 350 työntekijästä tuli palmialaisia.

Linnan Ateriapalvelut puolestaan jatkaa Palmian tytäryhtiönä, joskin nimi vaihtui Palmian Palvelut Oy:ksi.