Uusi laskelma: Lapin maakunnan rahoituksessa on 100 miljoonan aukko

Lappilaiset vaativat maakuntien rahoituskriteereihin muutoksia.

sote-uudistus
Hoitajia sairaalan käytävällä.
Tuoreen laskelman mukaan maakuntauudistuksen toteutuessa Lapin suurimmat menot olisivat 284 miljoonaa euroa erikoissairaanhoitoon ja 202 miljoonaa euroa ikäihmisten palveluihin.Ismo Pekkarinen / AOP

Lapissa on arvioitu tulevan maakunnan taloutta.

Uudistuksen valmistelun mukaan Lapin maakunta tarvitsee lakisääteisiin palveluihin 855,2 miljoonaa euroa valtion rahoitusta. Maakunnan rahoituslakiesitys toisi Lappiin vain 750 miljoonaa euroa.

Maakunnan rahoituksessa on siis 100 miljoonan euron vaje.

Maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan kuilua ei ole mahdollista kuroa umpeen ilman rahoituslain muutoksia.

– Näissä olosuhteissa välimatkaa ei voida kuroa. Jos maakuntauudistus toteutuu, rahoituslakia on muutettava.

Rahoituskriteereissä ei lappilaisten mukaan ole riittävästi otettu huomioon maakunnan erityispiirteitä, kuten pitkiä etäisyyksiä, harvaa asutusta ja saamenkielisten palveluja.

Uusi laskelma neuvotteluiden pohjaksi

Maakunnan arvio toimii pohjana valtiovarainministeriön kanssa käytävissä keskusteluissa talouden ja toiminnan neuvottelupäivillä huhtikuussa 2019.

– Tavoitteena on antaa kokonaiskuva tulevan maakunnan taloudesta. Samalla mallinnetaan tulevan maakunnan talousarviota, kertoo talouden hallinnon valmistelija Tuula Kuvaja Lapin maakunta- ja sote-uudistuksesta.

– Tuleva Suomen hallitus tekee päätöksiä myös maakuntien rahoituksen osalta seuraavan vuoden aikana. Rahoituskysymys on ratkaisevaa koko Lapin tulevaisuudelle, tiivistää maakuntajohtaja Riipi.

Koetalousarvio on valmisteltu yhdessä maakunnan valmistelijoiden, valmisteluryhmien ja uudistuksessa mukana olevien organisaatioiden kanssa.

Laskelman mukaan Lapin toimintamenot ovat 968 euroa. Toimintatulot, kuten asiakasmaksut, olisivat 112,8 miljoonaa euroa. Luvut on laskettu nykyisellä kustannustasolla, eli niissä ei ole huomioitu esimerkiksi palkankorotuksia.

Lisäksi maakunnan on jo aiemmin laskettu joutuvan sopeuttamaan toimintaansa noin 30 miljoonalla eurolla.