Nimensä muuttanut Pohjois-Makedonia ja Nato allekirjoittivat liittymispöytäkirjan

Pohjois-Makedoniasta tulee Naton jäsen todennäköisesti ensi vuonna.

Pohjois-Makedonia
Kuvassa etualalla neljä miestä istumassa. Taustalla suuri näyttö ja kuvaajia.
Pohjois-Makedonian hallituksen jäsenet seurasivat allekirjoitustilaisuutta televisiosta pääkaupunki Skopjessa. Georgi Licovski / EPA

Nato avasi nimensä Pohjois-Makedoniaksi muuttaneelle Makedonialle tien sotilasliiton jäseneksi, kun jäsenmaat allekirjoittivat Pohjois-Makedonian kanssa liittymispöytäkirjan Brysselissä keskiviikkona.

Nato-jäsenyys on mahdollinen kun Makedonian ja Kreikan kiista valtion nimestä ratkesi tammikuussa Makedonian muutettua nimensä.

Nimikiistan takia Kreikka esti tähän asti Makedonian jäsenyysneuvottelut Naton kanssa. Nimikiistan syynä oli se, että myös Kreikan pohjoisosan alueen nimi on Makedonia.

Nato-maiden hallitusten on vielä hyväksyttävä Pohjois-Makedonian kanssa suurlähettilästasolla allekirjoitettu asiakirja. Pohjois-Makedoniasta tulee Naton 30. jäsenmaa.

Naton jäsenyysprosessi on tyypillisesti kestänyt noin vuoden. Yhdysvallat on sanonut odottavansa, että Pohjois-Makedoniasta tulee Naton jäsen virallisesti ensi vuonna.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi keskiviikkona, että Makedonian hyväksyminen osoittaa, että kaikki jäsenyyden kriteerit täyttävät Euroopan maat voivat liittyä sotilasliitoon.

Naton laajentumista vastustavan Venäjän mukaan Pohjois-Makedonian jäsenyys heikentää Balkanin alueen turvallisuustilannetta.

Entisen Jugoslavian alueen valtioista Kroatia, Montenegro ja Slovenia ovat jo Naton jäseniä. Balkanin maista myös Albania ja Bulgaria kuuluvat Natoon.

Lähteet: Reuters