1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolueiden kannatus

Analyysi: Petteri Orpolla on tukalat paikat, mutta kaikki voi vielä muuttua ennen vaali-iltaa

Kannatusmittauksen trendit ja aiempien vaalien data todistavat vain yhden asian: ei pidä nuolaista ennen kuin ääni tipahtaa vaaliuurnaan, kirjoittaa politiikan toimittaja Robert Sundman.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo eduskunnassa. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Ihminen ei ole desimaali, sanoi valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo viime viikolla.

Vaan kyllä kokoomuksen kannatuksesta huvenneet kaksi prosenttiyksikköä ja desimaalipilkun jälkeiset kolme kymmenystä ovat Taloustutkimuksen mukaan juurikin ihmisiä: erityisesti naisia ja eläkeläisiä, jotka ovat kahden viime viikon aikana kyllästyneet puolueen linjaan.

Ylen edellinen kannatusmittaus kavensi eroa kokoomuksen ja SDP:n välillä. Se maalaili vaalikeväälle lähtöasetelmaa, jossa erityisesti Antti Rinteen johtama SDP ja Orpon johtama kokoomus kilpailisivat vaalien lähestyessä yhä tiiviimmin pääministeripaikasta.

Tuore, tänään julkistettu mittaus näyttää useita kiinnostavia liikahduksia.

Se, joka uskaltaa niiden pohjalta heittää enää kovin montaa varmaa faktaa kevään vaaleista, taitaa viisastella ennenaikaisesti.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Keskusta ei edelleenkään ole saanut kannatustaan nousuun, ja puolueen suosio on viimeksi ollut näin matalalla loppukesästä 2012.

Tuolloin monille vielä tuntematon, ensimmäisen kauden kansanedustaja Juha Sipilä oli juuri valittu Mari Kiviniemen seuraajaksi puolueen puheenjohtajan paikalle.

Ilman puheenjohtajaa vaalikampanjansa startannut SDP on menettänyt reilun prosenttiyksikön kannatuksestaan, mutta sen ja kokoomuksen välinen ero on kasvanut 1,6 prosenttiyksiköstä 2,8 prosenttiyksikköön.

Kokoomuksen kannatus kävi viimeksi tällaisissa lukemissa elokuussa 2017, kun Orpo oli vasta aloittanut puolueen johdossa Alexander Stubbin jälkeen. Kokoomuksen ja keskustan välinen ero on pienentynyt kuukaudessa 3,5 prosenttiyksiköstä 1,7:ään.

Yle kertoi viime kesänä, että erityisesti perussuomalaisten kannatuslukemat ovat kärsineet viime eduskuntavaalien jälkeen katsomoon siirtyneistä äänestäjistä. Nyt katsomosta siirrytään takaisin perussuomalaisiin.

On kiinnostavaa, ettei puolue vedä niinkään äänestäjiä muista puolueista kuin omia vanhoja äänestäjiään takaisin. 12 prosentin kannatusta perussuomalaisilla ei ole ollut sitten kesän 2015.

Vihreät jatkaa nousuaan nyhtämällä äänestäjiä sekä kokoomuksen että SDP:n riveistä. Nyt puolueen kannatus on prosenttiyksikön päässä keskustasta.

Mistä kaikesta vielä ehditään keskustella? Ja kuinka paljon nuo keskustelut ehtivät heiluttaa puolueiden kannatuslukuja?

Kirjoitin viime viikolla, että keskustelu eduskuntavaalien teemasta on ollut melkeinpä yksi näkyvimmistä vaalikeskusteluista. Jossain vaiheessa povattiin koulutusvaaleja, sitten ilmastovaaleja. Pian tulivat maahanmuuttovaalit, sitten hoivavaalit.

Politiikan puheenaiheet näkyvät Taloustutkimuksen arvioiden mukaan myös kannatusmittauksissa.

Perussuomalaiset ovat saaneet uutta nostetta Oulun seksuaalirikosepäilyihin liittyvän uutisoinnin jälkeen, SDP:n viikot ovat olleet vahvempia kun puheenaiheena on ollut vanhustenhoidon puutteet ja Esperi Care.

Kokoomus taas on menettänyt kannatustaan erityisesti tutkimusjakson jälkimmäisinä viikkoina.

Nämä kaikki keskustelut on ehditty käydä vajaan kahden kuukauden aikana. Vaaleihin on nyt aikaa vielä toiset mokomat. Mistä kaikesta vielä ehditään keskustella? Ja kuinka paljon nuo keskustelut ehtivät heiluttaa puolueiden kannatuslukuja?

Keskusta pelottelee äänestäjiään polttomoottoriautojen katoamisella, jos SDP pääsisi valtaan.

Puoluetoimistoilla hiotaan kiivaasti strategioita.

Keskusta pohtii, mihin suuntaan lähteä. Puolueen kenttäväki mielii ensi kaudelle punamultahallitusta (siirryt toiseen palveluun). Vaikka viime vuosikymmeninä keskusta on nähty hallituksessa vain pääministeripaikalla, myös valtiovarainministerin salkku ja kakkospaikka kelpaisivat.

Mutta onko keskustalla asiaa hallitukseen, jos kannatus jää näin heikoksi?

Jostain on haettava myös päävihollinen. Keskusta pelottelee äänestäjiään (siirryt toiseen palveluun) polttomoottoriautojen katoamisella, jos SDP pääsisi valtaan. Lempikumppani taipuukin opposition ykköspuolueena myös hyväksi kisavastukseksi.

SDP:n sisälläkin saatetaan toivoa parempaa menestystä keskustalle. Olisihan puolue varmemmin kiinni pääministerin paikassa, jos keskusta vaikka nyt vähän piristyisi kokoomuksen kustannuksella. Ja punamulta kelpaa myös demareiden kentällä. (siirryt toiseen palveluun)

Samaan aikaan SDP pohtii puheenjohtajatilannettaan. Antti Rinne on edelleen sairauslomalla.

Entinen keskustaa lähellä oleva ajatuspaja, nykyinen tutkimusorganisaatio e2 muistuttaa (siirryt toiseen palveluun), että SDP:n äänestäjät ovat korostaneet puheenjohtajan merkitystä puoluevalinnassaan keskimääräistä vähemmän. Liikkuvia äänestäjiä sen sijaan voi houkutella myös näkyvä puheenjohtaja.

Kokoomuksen puoluetoimistolla yritetään eittämättä seuraavaksi pehmentää imagoa, jotta remmistä lähteneet saadaan takaisin mukaan.

Vihreät ovat pelote paitsi SDP:lle myös kokoomukselle. Kysymys kuuluu, kuinka paljon vihreille edulliset teemat ilmastosta koulutukseen ehtivät nousta esille vielä ennen vaaleja – ja kuinka taitavasti pääministerisuosikki Pekka Haavisto (siirryt toiseen palveluun) niitä osaa pitää esillä.

Kokoomuksen puoluetoimistolla yritetään eittämättä seuraavaksi pehmentää imagoa, jotta remmistä lähteneet saadaan takaisin mukaan. "Ihminen ei ole desimaali" -heitot haudataan.

Perussuomalaiset taas pitävät maahanmuuttoa esillä loppuun asti ja odottavat, että hyväksi havaittu strategia toimii edelleen. Niin loputkin katsomoon aikanaan siirtyneet haluaisivat palata takaisin puolueen kannattajakuntaan.

Loppukiri alkaa.

e2:n mukaan 20 prosenttia äänestäjistä päättää puolueensa vaalipäivänä tai joitakin päiviä ennen äänestämistä.

2000-luvun vaaleissa kärkikolmikon järjestys on ollut joka kerta eri kuin alkuvuoden kannatusmittauksissa.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa keskusta oli kevätalvella kiinni kakkospaikassa, mutta vaalipäivänä puolue putosi neljänneksi, kun perussuomalaiset ja SDP kiilasivat ohitse. Vuoden 2015 vaaleissa SDP oli vielä maaliskuussa kakkosena, mutta vaalipäivänä puolue putosi neljänneksi.

Samalla vain neljäsosa äänestäjistä on uskollisia yhdelle puolueelle. Mitä vain voi vielä tapahtua.

Voit keskustella aiheesta tämän uutisen alla.

Lisää aiheesta:

Ylen kannatusmittaus: Kokoomus putoaa, perussuomalaiset selvässä nousussa

Tämän te halusitte tietää – Katso ja lue asiantuntijan vastaukset puoluekannatuksen mittaamisesta

Ylen puoluekannatusmittaus: Miten suomalaiset äänestäisivät, jos vaalit pidettäisiin nyt?