Rautalammilla nousi kohu koulun liikuntasalin sisäilmasta – tokaluokkalaisen äiti: "Ongelmista on vaiettu"

Kunta myöntää puutteet tiedottamisessa. Liikuntasalin käyttöä on vähennetty, mutta sitä ei ole asetettu kokonaan käyttökieltoon.

Rautalampi
Poika liikuntatunnilla.
Osa lapsista ei pysty osallistumaan Matti Lohen koulun liikuntasalissa järjestettäville liikuntatunneille. Kuvituskuva.Toni Pitkänen / Yle

Keskustelu sisäilmaongelmista käy tällä hetkellä kuumana Rautalammilla. Osa vanhemmista on ollut jo pitkään pettyneitä Matti Lohen koulun liikuntasalin sisäilmaongelmista tiedottamiseen ja siihen, että toimiin on ryhdytty liian hitaasti.

– Ongelmia on ollut jo vuonna 2016, jolloin ensimmäiset arviot salin kunnosta tehtiin. Siitä huolimatta tilanteen on annettu jatkua ja siitä on ehkä jopa vähän vaiettu, harmittelee tokaluokkalaisen pojan äiti Anni Pihl.

Pihl sanoo, että vanhemmat eivät ole saaneet kunnalta riittävästi tietoa liikuntasalin sisäilmaongelmista.

Ylen saamien tietojen mukaan Pihl ei ole kokemuksineen yksin. Joukko vanhempia kokee, että heitä ei ole myöskään kuunneltu tarpeeksi.

Salia ei ole asetettu käyttökieltoon

Matti Lohen koulun liikuntasalin rakenteissa todettiin aiemmin mikrobivaurioita, jotka ovat vaikuttaneet myös salin sisäilmaan. Terveysviranomainen kehotti viime vuonna kiinteistönomistajaa eli kuntaa ryhtymään toimenpiteisiin ongelmien korjaamiseksi.

Korjaustoimenpiteitä, kuten tiivistystöitä tehtiin viime toukokuussa kehotusten mukaisesti.

Salia ei kuitenkaan missään vaiheessa ole asetettu kokonaan käyttökieltoon. Tervon kunnan vs. ympäristöterveystarkastaja Krista Haatajan mukaan kielto ei ole tarpeellinen, koska mahdolliset terveyshaittaa aiheuttavat tekijät on saatu kapseloitua rakenteisiin. Näin ollen välitöntä terveysvaaraa ei ole.

– Korjaustyöt ovat olleet riittäviä. Niiden jälkeen oireilevista on terveysviranomaiselle tullut vain kaksi ilmoitusta, kertoo Haataja.

Pyysimme Facebookissa rautalampilaisten kokemuksia liikuntasalin sisäilmaongelmista. Anni Pihlin lisäksi kaksi perhettä kertoi oman tarinansa.

Vastausten mukaan lasten oireet ovat jatkuneet korjaustöiden jälkeenkin ja osa lapsista ei voi myöskään käyttää liikuntasalin vieressä sijaitsevaa ruokalaa oireiden takia.

Terveysviranomainen on antanut ohjeeksi, että liikuntasalia käytettäisiin mahdollisimman vähän ja oireista kärsivien ei tule käyttää salia ollenkaan.

Rautalammin kunnan tiistaina julkaiseman tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) liikuntasalin käyttöä on vähennetty mahdollisuuksien mukaan. Osa luokista ei käytä salia ollenkaan.

En ole missään törmännyt, että ihmisiä haluttaisiin epäterveiden tilojen vuoksi asettaa tietoisesti vaaraan.

Antti Tuppura

Anni Pihlin mielestä sali olisi pitänyt asettaa käyttökieltoon ja se pitäisi tehdä viimeistään nyt, vaikka peruskorjaus käynnistyy huhtikuussa. Rautalammin kunnan tekninen johtaja Antti Tuppura näkee käyttökiellon liian järeänä toimenpiteenä.

10–20 liikuntasalin käyttäjää on saanut oireita. Tuppura vakuuttaa, että vanhempien huoli on otettu vakavasti.

– En ole missään törmännyt siihen, että ihmisiä haluttaisiin epäterveiden tilojen vuoksi asettaa tietoisesti vaaraan, Tuppura korostaa.

Anni Pihlin mukaan osa lapsista on joutunut kohtaamaan kiusaamista sen vuoksi, että he eivät pysty oireiden vuoksi käyttämään liikuntasalia. Myös Tuppura nostaa kiusaamisen esille.

– Olemme pitäneet jatkuvasti koulun kanssa yhteisiä palavereja, joissa näistä asioista on keskusteltu. Ymmärrän hyvin vanhempia. Tämä on vaikea asia.

Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen.
Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen.Antti Karhunen / Yle

Kunnilla on parannettavaa tiedottamisessa

Sekä tekninen johtaja Antti Tuppura että Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen myöntävät puutteet kunnan tiedottamisessa. Molempien mielestä asioista olisi voinut tiedottaa enemmän ja tiheämmin.

– Siinä on itselläkin paljon opettelemista. Olisi voinut kertoa asioista, jotka tuntuvat itsestään selviltä, pahoittelee Tuppura.

Kunta on saanut myös terveysviranomaiselta ohjeen olla sisäilma-asioissa mahdollisimman avoin.

– Näitä asioita ei kannata piilotella, korostaa vs. ympäristöterveystarkastaja Krista Haataja.

Sepposen mielestä pienillä kunnilla on varmasti laajemmassakin mittakaavassa parannettavaa sisäilma-asioita koskevassa tiedottamisessa. Huhut lähtevät helposti liikkeelle ja keskustelu saa lisää vauhtia sosiaalisessa mediassa.

Rautalammilla on käyty keskustelua myös siitä, pitäisikö terveysraportit julkaista kokonaisuudessaan esimerkiksi kunnan nettisivuilla.

Vaikka mitään ei tapahdu, siitäkin voisi kertoa.

Anu Sepponen

– Olisin itse puoltanut sitä. Osa oli kuitenkin sitä mieltä, että ne voivat aiheuttaa vain enemmän hämmennystä, pyörittelee Sepponen.

Terveystarkastusraportit ovat julkisia, joten kuka tahansa voi pyytää asiakirjat luettavakseen.

Rautalampi on järjestänyt viime syksyn aikana kaksi avointa tiedotustilaisuutta vanhemmille. Tuppura kuvailee tilaisuuksien vetäneen jonkin verran väkeä, mutta varsinaista yleisöryntäystä niissä ei ole ollut. Näiden lisäksi kunta on tiedottanut omilla sivuillaan.

– Remontin suunnittelu ja kilpailutus on vienyt aikaa. Vaikka mitään ei tapahdu, siitäkin voisi kertoa, toteaa Sepponen.

Matti Lohen koulun täydellinen peruskorjaus käynnistyy huhtikuussa. Remontissa vain salin kantava runko jätetään pystyyn ja kaikki muu uusitaan. Hankkeen kustannusarvio on 700 000 euroa ja sen on määrä valmistua ensi vuoden alussa.