Viime vuosi oli historian neljänneksi lämpimin, kertoo Maailman ilmatieteen järjestö

Kautta aikojen 20 lämpimintä vuotta ovat olleet viimeisen 22 vuoden aikana. 

ilmastonmuutos
Sydney kuumuus
Tammikuu oli Australian kuumin kuukausi koskaan. Ihmiset vilvoittelivat Sydneyn Bronte Beachilla 16. tammikuuta.Joel Carrett / EPA

Vuosi 2018 oli tilastoidun historian neljänneksi lämpimin, kertoo Maailman ilmatieteen järjestö WMO.

Maapallon keskilämpötila oli viime vuonna yhden celsiusasteen korkeampi verrattuna esiteolliseen aikaan.

Neljä viimeistä vuotta ovat olleet mitatun historian lämpimimmät. Kautta aikojen 20 lämpimintä vuotta ovat olleet viimeisen 22 vuoden aikana.

YK:n alaisen Maailman ilmatieteen järjestön mukaan mittaustulokset ovat selkeä merkki pitkäaikaisesta ilmastonmuutoksesta.

Kaikkien aikojen lämpimin vuosi on toistaiseksi ollut vuosi 2016, jolloin el Niño -sääilmiö lämmitti Tyynenmeren aluetta. Seuraavaksi lämpimimmät vuodet ovat olleet vuodet 2017 ja 2015.

– Lämpenemisen voimakkuus on ollut viimeisen neljän vuoden aikana poikkeuksellista sekä maalla että valtamerissä, sanoo WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.

WMO: Sään ääri-ilmiöt seurausta ilmastonmuutoksesta

Taalas toteaa, että pitkäaikainen lämpenemiskehitys on paljon merkityksellisempää kuin yksittäiset vuodet.

WMO:n mukaan erilaiset sään ääri-ilmiöt ovat seurausta ilmaston lämpenemisestä.

Viime vuonna oli poikkeuksellisen rajuja maastopaloja muun muassa Yhdysvaltojen Kaliforniassa ja Kreikassa. Rajuja tulvia oli muun muassa Intiassa. Kuluvan vuoden tammikuu puolestaan oli Australiassa kaikkien aikojen kuumin.

Pariisin ilmastosopimuksessa valtiot sitoutuivat vähentämään päästöjään ja rajaamaan maapallon lämpenemisen alle kahteen asteeseen. Pariisin sopimus tulee voimaan 2020.

YK:n arvion mukaan puolentoista asteen lämpeneminen uhkaa olla edessä vuosina 2030–2052. Nykyisellä vauhdilla vaarana on kolmen asteen lämpeneminen vuoteen 2100 mennessä, YK on arvioinut.

Jo tammikuussa EU:n ilmastonmuutosta tutkiva Copernicus-järjestö ilmoitti, että viime vuosi oli mitatun historian neljänneksi lämpimin.

Lisää aiheesta:

Puolan ilmastokokouksessa syntyi sopu – maille puristettiin yhteiset säännöt päästövähennysten valvontaan