1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viro

Varkauksia, pahoinpitelyitä ja huumeiden salakuljetusta – Virolaisista puolueista löytyi yllättävän paljon rikollisia jäseniä

Median paljastukset ovat saaneet monet virolaispuolueet irtisanomaan jäseniään.

Viro
Riigikogun vaaleanpunainen talo, jonka katolla liehuu Viron lippu. Etualalla katedraalin nurkka sekä lyhtypylväs.
Viron parlamenttitaloAnniina Wallius / Yle

TallinnaViron poliittisten puolueiden jäsenissä on silmiinpistävän paljon rikoksista tuomittuja.

Asia tuli ilmi, kun virolaiset sanomalehdet Eesti Päevaleht ja Õhtuleht alkoivat tutkia puoluejäsenten taustoja. Virolaispuolueiden jäsenlistoilta löytyy sanomalehtien julkaisemien tietojen mukaan useita rikostaustaisia henkilöitä, suurimpien puolueiden listoilta jopa satoja.

Esimerkiksi maan jäsenmäärältään suurimman puolueen eli Viron keskustapuolueen noin 14 500 jäsenestä kuudellasadalla on rikostausta. Jäsenmäärässä toiseksi suurimman puolueen, reformipuolueen, noin 12 000 jäsenestä taas lähes viisisataa on tuomittu jostakin rikoksesta.

Osa julki tulleista rikoksista on vanhentuneita, mutta esimerkiksi reformipuolueen noin viidestäsadasta tuomitusta rikoksentekijästä 233:lla on voimassa oleva rikosrekisteri ja 66 suorittaa edelleen rangaistustaan.

Julki tulleiden rikosten vakavuus vaihtelee. Suurin osa on rattijuopumuksia, mutta puoluejäsenet ovat syyllistyneet myös muun muassa huumeiden salakuljetukseen, pahoinpitelyihin, varkauksiin, seksuaalirikoksiin ja talousrikoksiin.

Viro valmistautuu parhaillaan maaliskuun eduskuntavaaleihin, ja julki tulleet tiedot ovat kova kolaus monen puolueen imagolle.

Median paljastukset ovatkin jo johtaneet rankkoihin toimiin Viron puoluekentällä. Esimerkiksi Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE irtisanoi hiljattain yli 200 rikoksista tuomittua jäsentään. Puolueella on jäseniä noin 8 800.

Viron keskustapuolue rajoitti irtisanomiset seksuaalirikollisiin. Puolueen johto irtisanoi viime viikolla kymmenen seksuaalirikoksista tuomittua jäsentään.

"Rehellinen puolue saa ääneni"

Median tekemät paljastukset ovat herättäneet paljon keskustelua Virossa.

Vaikka virolaislehtien tekemissä tutkimuksissa ei ole tullut esiin kansanedustajien tekemiä rikoksia, moni virolainen miettii poliittisten puolueiden luotettavuutta maaliskuun vaalien näkökulmasta.

Tallinnalaisen Solaris-kauppakeskuksen edessä vastaan kävelevää Ants Morelia kiinnostaa erityisesti se, miten puolueet reagoivat lehtien julkaisemiin tietoihin.

– Sellainen puolue, joka myöntää avoimesti jäsentensä rikokset, on luotettavampi kuin puolue, joka yrittää peitellä niitä. Avoin ja rehellinen puolue saa todennäköisemmin ääneni vaaleissa, Morel sanoo.

Tallinnalainen Ants Morel seuraa tiiviisti uutisia Viron politiikasta.
Tallinnalainen Ants Morel seuraa tiiviisti uutisia Viron politiikasta.Silja Massa

Ants Morelin mielestä puolueen jäsenkirjan omistaminen ei tarkoita sitä, että ihmisen pitäisi olla puhdas kuin pulmunen.

– Kaikki saavat joskus pysäköintisakon, myös poliitikot ja puolueiden jäsenet. Se on inhimillistä. Mutta en haluaisi, että esimerkiksi talous- tai väkivaltarikollinen pääsisi päättämään valtion tai edes puolueen asioista, Morel sanoo.

6-vuotiaan Viktoria-tyttärensä kanssa tallinnalaisessa kahvilassa istuskelevan Kheit Oolin mielestä on hyvä, että puolueiden jäsenten rikostaustat ovat tulleet ilmi.

– Viron keskustapuolue teki oikein, kun irtisanoi seksuaalirikoksista tuomitut jäsenensä. Seksuaalirikolliset eivät minusta kuulu politiikkaan, Ool sanoo.

Kheit Ool ja 6-vuotias Viktoria-tytär ovat asuneet myös Suomessa.
Kheit Ool ja 6-vuotias Viktoria-tytär ovat asuneet myös Suomessa.Silja Massa

"Rikoksentekijöitä löytyy lääkäreistäkin"

Kaikkia Viron tämänhetkinen poliittinen kohu ei hetkauta suuntaan tai toiseen.

Tallinnan keskustassa kävelyllä olevat ystävykset Liis Tamming ja Triin Elmi eivät pidä puolueiden rivijäsenten taustojen julkista syynäämistä mielekkäänä.

– Jos aletaan penkoa minkä tahansa ison ihmisryhmän taustoja, joukosta paljastuu varmasti rikostaustaisia, Tamming sanoo.

Liis Tamming (vas.) ja Triin Elmi eivät vielä tiedä, ketä äänestävät maaliskuun vaaleissa.
Liis Tamming (vas.) ja Triin Elmi eivät vielä tiedä, ketä äänestävät maaliskuun vaaleissa.Silja Massa

– Tuntuu, että tämän tapaisia uutisia julkaistaan Virossa aina kaikkien vaalien alla. En ole kovinkaan yllättynyt niistä eivätkä ne saa minua huolestumaan maan tilasta, sanoo Elmi.

Ystävysten suhtautuminen tuleviin eduskuntavaaleihin on melko lakoninen.

– En tiedä vielä, ketä äänestän. Tuntuu, että tarjolla on vain huonoja vaihtoehtoja. Yritän valita niistä vähiten huonon, Elmi sanoo.

Viron eduskuntavaalit ovat 3. maaliskuuta.

Lue seuraavaksi