Jo joulukuussa Isisin nujerretuksi julistanut Trump arvelee vahvistavansa järjestön kukistumisen ensi viikolla

Asiantuntijat pelkäävät, että Yhdysvaltain vetäytyminen Syyriasta tuo Isisin taistelijat takaisin jo vallatuille alueille.

Isis
Donald Trump
Trump ilmoitti jo joulukuussa että Isis on lyöty.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvelee antavansa ensi viikolla virallisen ilmoituksen siitä, että äärijärjestö Isis on menettänyt kaikki alueensa Syyriassa.

– Yhdysvaltain armeija, koalitiokumppanimme ja Syyrian demokraattiset voimat ovat vapauttaneet käytännöllisesti katsoen kaikki Isisin aiemmin hallussa pitämät maa-alueet Syyriassa ja Irakissa, kertoi Trump maan ulkoministeriössä järjestetyssä kansainvälisessä konferenssissa Washingtonissa.

– Haluan saada tästä vielä virallisen tiedon, en halua kertoa siitä liian aikaisin, presidentti jatkoi.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat kertoneet viime viikkoina, että Isis on menettänyt 99,5 prosenttia maa-alueistaan ja että järjestöllä on hallussaan enää pieniä maakaistaleita Syyriassa. Asiantuntijat pelkäävät kuitenkin, että Yhdysvaltain vetäytyminen tuo Isisin taistelijat takaisin jo vallatuille alueille.

Trump ilmoitti jo joulukuussa että Isis on lyöty, millä hän perusteli yllätyspäätöstään vetää Yhdysvaltain joukot pika-aikataululla Syyrista. Ilmoitus johti Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin eroon.

Myöskään Yhdysvaltain tiedustelujohto ei jaa samaa näkemystä presidentin kanssa Isisin tilanteesta. Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja Dan Coats kertoi viime viikolla senaatin tiedustelukomitealle, että järjestön riveissä on yhä tuhansia taistelijoita Syyriassa ja Irakissa.

Tiedustelujohtaja kertoi pitävänsä lisäksi hyvin todennäköisenä, että Isis jatkaa iskujaan läntisiä vihollisiaan, mukaan luettuna Yhdysvaltoja vastaan.

Yhdysvaltain tiedustelujohtaja eri mieltä Trumpin kanssa Pohjois-Koreasta, Iranista ja Isisistä

Trump suivaantui USA:n tiedustelupomoille: "Heidän pitäisi palata koulun penkille"

Lähteet: Reuters, AFP