YK varoittaa Venezuelaa politisoimasta avustuskuljetuksia – Saako Guaidó käännettyä armeijan Maduroa vastaan humanitaarisella avulla?

Venezuelalaisen oppositiopoliitiikon mukaan on ironista, että avustuskuljetuksia estämään kutsutut sotilaat kärsivät itsekin elintarvike- ja lääkepulasta hyperinflaation kurittamassa maassa.

Venezuela
Venezuelan armeija sulki säiliöperävaunulla ja suurella kontilla Venezuelan ja Kolumbian yhdistän Tienditas-rajasillan.
Venezuelan armeija sulki säiliöperävaunulla ja suurella kontilla Venezuelan ja Kolumbian yhdistävän Tienditas-rajasillan. Pääosa rajan ylittävästä liikenteestä kulkee toisen sillan, Simón Bolívarin kautta.Mauricio Duenas Castaneda/ EPA

Keskiviikkona kansainvälisessä mediassa levisi uutiskuvia, joissa Venezuelan armeija oli sulkenut rekoilla ja konteilla Kolumbian vastaisen Tienditas-rajasillan. Sen kautta on ollut tarkoitus toimittaa avustustarvikkeita talousromahduksesta kärsivään Venezuelaan.

Venezuelan opposition mukaan armeija estää näin humanitäärisen avun pääsyn maahan. Muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo hyökkäsi Venezuelan presidenttiä Nicolás Maduroa vastaan avustuskuljetusten estämisestä rutiköyhään maahan.

– Venezuelalaiset tarvitsevat kipeästi humanitääristä apua. Yhdysvallat ja muut maat yrittävät auttaa, mutta Maduron alainen armeija estää avun rekoilla ja säiliöautoilla, Pompeo tviittasi.

Maduro on toistuvasti kiistänyt, että talouskriisin runtelema Venezuela kärsisi humanitäärisestä kriisistä. Hänen arvellaan pelkäävän sitä, että avustukset olisivat ensiaskel Yhdysvaltojen johtamassa vallankaappauksessa.

Oppositiojohtaja ja Venezuelan virkaa tekevä presidentti Juan Guaidó on tuominnut avustusten torppaamisen Maduron hallinnon "älyttömäksi reaktioksi".

Hän pyrkii saamaan kipeästi tarvittavilla avustuskuljetuksilla maan armeijan kääntämään selkänsä Madurolle, sanoo Venezuelan politiikkaan erikoistunut Maryhen Jiménez Morales Oxfordin yliopistosta.

– Pääasiallinen tavoite on saada armeija murtumaan ja humanitäärinen apu on periaatteessa Troijan hevonen, jolla tämä pyritään toteuttamaan, Morales sanoo Guardian-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Venezuelalainen oppositiokansanedustaja Franklyn Duarte hämmästelee armeijan asettamia esteitä avustuskuljetuksille Venezuelan ja Kolumbian yhdistävällä sillalla.

Washington Postille (siirryt toiseen palveluun) puhuneen Duarten mukaan on ironista, että esteitä sillalle rakentamaan kutsutut sotilaat kärsivät itsekin elintarvike- ja lääkepulasta hyperinflaation kurittamassa maassa.

Avustusten pelätään muuttuvan poliittisiksi pelinappuloiksi

Vaikka venezuelalaiset tarvitsevat kipeästi humanitääristä apua, ovat lukuisat avustusjärjestöt varoittaneet politisoimasta avustuksia. Järjestöissä pelätään, että tämä saattaa johtaa siihen, että humanitääristä apua käytetään tulevaisuudessa pelinappulana poliittisissa kiistoissa.

– Humanitäärisen toiminnan pitää olla riippumatonta politiikasta, armeijasta tai muista päämääristä, totesi niin ikään YK:n tiedottaja Stéphane Dujarric toimittajille New Yorkissa.

Guiadón puolueessa vaikuttava kansanedustaja Juan Andrés Mejía uskoo vakaasti, että humanitäärinen apu asettaa Maduron hallinnon vaikean dilemman eteen.

– Joko he päästävät avustukset maahan ja näyttävät heikoilta tai he kieltäytyvät, mitä en usko heidän tekevän, koska se olisi tyhmää ja näin he häviävät joka tapauksessa. Joten tämän on win-win-tilanne meille ja venezuelalaisille, Mejía pohtii Guardianissa.

Maduron liittolainen, kansallista edustajistoa johtava Diosdado Cabello totesi tiistaina, että avustusten turvin vihamieliset ulkovallat yrittävät sekaantua sotilaallisesti Venezuelan asioihin.

Korjattu Pompeon tviittiä koskeva käännösvirhe: Pompeo tarkoittaa shipping tankerillä säiliöautoa.

Lähteet: AP, Reuters