Peruskorjaus, purkaminen vai uudisrakennus – Keminmaan kunnantalon remontti nielee miljoonia

Ennakkotarjousten mukaan koko talon peruskorjaaminen maksaisi halvimmillaan 7,7 miljoonaa euroa.

peruskorjaus
Keminmaan kunnantalo.
Antti Heikinmatti / Yle

Keminmaan päättäjät pääsevät ratkomaan kunnantalon kohtaloa kevään mittaan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että peruskorjaus saatetaan joutua jakamaan useammalle vuodelle, jos kunnanvaltuusto asettuu talon korjaamisen kannalle. Yhtenä vaihtoehtona Keminmaassa on väläytelty tilojen remontoimista monitoimitiloiksi, mutta myös kokonaan uuden kunnantalon rakentamista.

– Meillä on tavoitteena, että kunnanvaltuusto päättäisi kunnantalosta vielä ennen kesää, luonnehtii kunnantalon peruskorjauksen rakennustoimikunnan puheenjohtaja, vasemmiston kunnanvaltuutettu Hannu Roivainen.

Remontti saatetaan joutua jakamaan useammalle vuodelle

Kunta pyysi loppuvuodesta ennakkotarjouksia kunnantalon peruskorjauksesta, joista halvin tarjous oli 7,7 miljoonaa euroa. Kunnan tekninen johtaja Jussi Korpi sanoo, että se on selvästi enemmän kuin Keminmaassa alun perin arvioitu neljä miljoonaa euroa. Tällä hetkellä tekninen toimi pohtii, miten mahdollinen peruskorjaus voitaisiin toteuttaa halvemmalla ja mitä uudisrakennus maksaisi.

– Yhtenä vaihtoehtona on purkaa joku osa kunnantalosta kokonaan kuten esimeriksi valtuustosalisiipi ja sen jälkeen peruskorjata muu osa talosta joko yhdellä kertaa tai palastelemalla urakkaa useammalle vuodelle, kuvailee Jussi Korpi.

Kunnantalon korjaaminen on Korven mukaan kallis investointi. Talosta jäisi käytännössä pystyyn vain betonirunko, sillä katto, ulkoseinät, tekniikka ja ilmastointi pitää uusia.

– En ole vielä naulannut omaa kantaa remontin suhteen vaan odotan tarkempia suunnitelmia. Se on kuitenkin selvää, että nykyiset väistötilat eivät voi jäädä pysyväksi ratkaisuksi, sanoo Hannu Roivainen.

Keminmaassa on väläytelty myös, että kunnanvaltuuston kokoukset pidettäisiin jatkossa kirjastotalon auditoriossa, jotta kokouksia varten ei tarvitsisi remontoida tai rakentaa uutta isoa tilaa. Tällä hetkellä kunnan luottamus- ja virkamiesjohto kokoontuu pitkälti Liedakkalan koululla, jonka valtuusto lakkautti pari vuotta sitten.

Henkilökunta lähti evakkoon kosteusvaurioisesta kunnantalosta viime kesänä, jolloin talo jätettiin tyhjilleen.