Aamiainen ei auta laihduttamaan – saattaa jopa lihottaa

Nyt analysoidut tutkimukset ovat niin heikkoja, ettei niiden perusteella kannata vetää kovin vahvoja johtopäätöksiä.

aamiaiset
puuroa lautasella
Vaikka aamiainen ei auttaisi painonhallinnassa, sillä voi olla vaikutuksia terveyteen muilla tavoin.AOP

Aamupalaa mainostetaan päivän tärkeimmäksi ateriaksi, mutta painonhallinnassa se ei näyttäisi auttavan. On jopa viitteitä siitä, että aamiaisella voi olla päinvastaisia vaikutuksia, tuore katsaustutkimus osoittaa. Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 13 satunnaistetun tutkimuksen aineistot.

Analyysin perusteella aamiaisen lisääminen laihduttajan päivärytmiin on todennäköisesti huono idea, sillä se saattaa vain suurentaa päivittäistä energian saantia ja lisätä painon kertymistä. Vaikutukset ovat varsin pieniä, mutta vuosien varrella ne saattavat kasaantua.

Tutkijat huomauttavat analysoitujen tutkimusten olleen laadultaan varsin kehnoja, joten niiden perusteella ei kannata vetää kovin voimakkaita johtopäätöksiä. Vaikka näyttö onkin heikkoa, tulokset viittaavat siihen, ettei laihduttajien todennäköisesti kannata alkaa nauttia aamiaista, jos he eivät niin ole aikaisemmin tehneet.

Vaikka aamiainen ei auttaisi painonhallinnassa, sillä voi olla vaikutuksia terveyteen muilla tavoin. On muun muassa viitteitä siitä, että aamupalan nauttivat sairastuvat tyypin 2 diabetekseen muita harvemmin. Tutkimuksista on kuitenkin vaikea erotella muiden elintapojen ja muuttujien vaikutukset.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim