1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. satelliitit

Aalto-2 paloi poroksi ilmakehässä

Aalto-1-satelliitti jatkaa edelleen kiertokulkuaan avaruudessa.

satelliitit
Laatikonmuotoinen satelliitti, josta sojottaa antenneja.
Havainnekuva Aalto-2-satelliitista. Aalto-yliopisto

Ensimmäinen avaruuteen laukaistu suomalaissatelliitti Aalto-2 (siirryt toiseen palveluun) tuhoutui puoliltaöin viime yönä tähdenlentona. Kahden kilon painoinen satelliitti paloi kokonaan poroksi ilmakehään saavuttuaan.

Aalto-2 laukaistiin avaruuteen huhtikuussa 2017. Se vapautettiin kiertoradalleen Kansainväliseltä avaruusasemalta saman vuoden toukokuussa. Yhteys satelliittiin katosi pian vapautuksen jälkeen.

Satelliitin oli tarkoitus yhdessä muiden piensatelliittien kanssa mitata ilmakehän termosfääriä eli kerrosta, jossa esiintyy muun muassa revontulia.

Satelliittiprojektia vetänyt Aalto-yliopiston (siirryt toiseen palveluun) apulaisprofessori Jaan Praks kertoo, että joltinenkin varmuus satelliitin tuhoutumisesta saatiin seuraamalla Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskeskuksen Noradin rataennusteita.

– Viimeinen ennuste annettiin 15 minuutin tarkkuudella, ja se osui noin keskiyöhön. Se on ainoa varmistus, joka meillä tällä hetkellä on, Praks sanoo.

– On mahdollista, että avaruusromusta vastaavat tahot voivat jossain vaiheessa antaa tarkempia tietoja niistä kappaleista, jotka ovat saapuneet ilmakehään. Koska kyse on hyvin pienestä kappaleesta, joka tuhoutuu täysin tullessaan ilmakehään, sen kummempaa seurantaa ei ole

Norad seuraa kaikkia avaruuskappaleita ja niiden ratoja jatkuvasti lasereilla ja tutkilla.

Hieman myöhemmin avaruusmatkansa aloittanut Aalto-1 on toiminut suunnitellusti ja tehnyt paljon havaintoja muun muassa Auringosta vuonna 2017 tulleesta säteilymyrskystä. Aalto-1 jatkaa edelleen taivaltaan noin 515 kilometrin korkeudessa.

Lue lisää:

Suomalaissatelliitti lähetti ensimmäisen signaalin

Suomalaisen opiskelijasatelliitin ensimmäinen kuva: Tältä näyttää rannikko 500 kilometrin korkeudesta

Lue seuraavaksi