Hyppää sisältöön

9000 asiakkaalle yhteensä miljoonan euron korvaukset – Vaasan Sähköverkolle ennätyslasku kaikkien aikojen myrskystä

Vuodenvaihteen Aapeli-myrsky runteli pahiten Pohjanmaan rannikkoa. Vaasan seudulla oli enimmillään 14 000 asiakasta ilman sähköä.

Myrskyn katkomaa sähkölinjaa Vaasassa 2. tammikuuta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Vaasan Sähköverkko maksaa asiakkailleen korvauksia Aapeli-myrskyn aiheuttamista sähkökatkoista yhteensä miljoonan euron verran.

Korvaukseen ovat oikeutettuja kaikki asiakkaat, joille sähkönjakelu keskeytyi yli 12 tunniksi. Korvausta ei tarvitse erikseen anoa, vaan se maksetaan verkkoyhtiön asiakkaille automaattisesti sähkölaskun yhteydessä.

Tammikuun alun Aapeli-myrsky riehui poikkeuksellisen voimakkaana Vaasan Sähköverkon alueella Pohjanmaan rannikolla. Yhtiö kuvaili myrskyä silloin kaikkien aikojen pahimmaksi. Enimmillään 14 000 verkkoyhtiön asiakasta oli ilman sähköä.

Myrsky ei vaikuta hintoihin

Vaasan Sähköverkon toimitusjohtajan Juha Rintamäen mukaan yhtiö joutuu nyt maksamaan myös ennätyssuuret korvaukset. Asiakkaita, joille korvausta maksetaan on noin 9000.

Korvaussumma on sitä suurempi mitä pitempään asiakas on ollut ilman sähköä (siirryt toiseen palveluun). Yli 12 tuntia ilman sähköä olleet asiakkaat saavat korvauksena kymmenen prosenttia vuotuisesta sähkönsiirtomaksusta. 100 prosentin korvaus maksetaan, jos keskeytys sähkönjakelussa jatkuu viisi päivää tai enemmän.

Aapeli-myrskyn jälkeen jouduttiin Pohjanmaalla pysyvissä asunnoissa olemaan pisimmillään neljä päivää ilman sähköä.

Rintamäki sanoo, että myrskyn aiheuttamat kustannukset eivät vaikuta yhtiön muihin toimintoihin.

– Jatkamme normaalisti, teemme huoltotöitä ja investointeja suunnitellusti.

Myöskään hinnankorotuksia ei ole tulossa myrskyn takia, sanoo Rintamäki:

– En voi luvata, että emme minään päivänä nosta hintoja, mutta tämän myrskyn takia hinnankorotuksia ei jouduta tekemään.

Maakaapelointi pelasti vieläkin pahemmalta

Vaasan Sähköverkon alueella on laitettu viime vuosina urakalla sähkökaapelia maan alle. Maakaapelointi-investoinneista yhtiö ja osa sen asiakkaista saivat Aapeli-myrskyssä jo ison hyödyn.

Juha Rintamäki arvioi, että maakaapeloinnin ansiosta sähköttömien asiakkaiden määrä puolittui.

Viimeisen neljän vuoden aikana säävarmaa sähköverkkoa on rakennettu Maalahden ja Koivulahden keskusta-alueille sekä isoihin osiin Vähääkyröä, Petolahtea ja Raippaluotoa.

.
.