Raahen epäily alaikäiseen kohdistuvista seksuaalirikoksista oli väärä ilmoitus

Tapausta tutkitaan kuitenkin edelleen lapsen houkuttelemisena seksuaalisiin tarkoituksiin

seksuaalirikokset
Poliisi.
Kuvituskuva. Paulus Markkula / Yle

Raahessa yksi epäilty seksuaalirikoskokonaisuus on paljastunut esitutkinnassa ainakin pääosin perättömäksi. Tutkinnassa ollut törkeä raiskaus ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, jotka ilmoituksen mukaan tapahtuivat Raahessa syyskuun lopussa. Vangittuna ollut 1999 syntynyt henkilö on vapautettu.

Rikoskomisario Hannu Mensonen vahvistaa Ylelle, että tapaus on sama kuin tammikuussa uutisoitu epäily seksuaalirikos. Tuolloin uutisoitiin, että epäilty tekijä on ulkomaalaistaustainen, mutta nyt poliisi ei kommentoi epäillyn syntyperää. Poliisi kuitenkin vahvistaa, että kyseessä on sama henkilö.

Poliisi ei kommentoi väärän ilmiannon motiiveja. Poliisi on tehnyt rikosilmoituksen väärästä ilmiannosta.

Tapausta tutkitaan kuitenkin vielä lapsen houkuttelemisena seksuaalisiin tarkoituksiin. STT:lle poliisi kertoi, että houkuttelun epäillään tapahtuneen sosiaalisessa mediassa.

Oulussa tutkinnassa useita seksuaalirikosepäilyjä

Raahen tapaus tuli julkisuuteen Oulun seksuaalirikosepäilyjen jälkeen. Poliisi tutkii Oulussa lukuisia alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä, joista yhdessä tapauksessa on useita epäiltyjä.

Poliisilla on Oulussa käsissään kaikkiaan yhdeksän eri juttua, joissa on yhdeksän uhria ja 17 epäiltyä. Epäillyt tekijät ovat ulkomaalaistaustaisia ja kaikki uhrit ovat alaikäisiä.

Oulun poliisin rikosylikomisario Markus Kiiskisen kommentoi aikaisemmin Ylelle, että puolet tapauksista eli ainakin neljä valmistunee jo helmikuun aikana syyteharkintaan. Kaikki loput on tarkoitus saada tutkituiksi ja syyteharkintaan kevään aikana vielä ennen kesää.

Jutun alkua ja otsikkoa on täsmennetty 7.2. kello 10.53: Jutussa ja otsikossa käytettiin aiemmin muotoilua, jonka mukaan ilmoitus tai epäily seksuaalirikoksista on osoittautunut perättömäksi. Kuitenkin tapausta tutkitaan edelleen muuttuneella rikosnimikkeellä eli lapsen houkuttelemisena seksuaalisiin tarkoituksiin, joten muotoilua on täsmennetty sekä otsikkoon että jutun ensimmäiseen lauseeseen. Jutussa on alusta saakka ollut tieto, että tapaus on edelleen tutkinnassa lapsen houkuttelemisena seksuaalisiin tarkoituksiin.

Lue myös:

Oulun seksuaalirikostutkinnoista puolet syyttäjälle helmikuussa – Näin Suomea järkyttäneet tutkinnat ovat edenneet

Käräjäoikeus on vanginnut miehen epäiltynä alaikäiseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta Raahessa – ei liity Oulun tapauksiin

Tuhat tutkintaa, joista ei kerrota – Ylen selvitys kokoaa tietoa seksuaalirikosepäilyistä eri puolilta Suomea ja valottaa, mikä tekee Oulun tapauksesta “ilmiön”

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus