1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Facebook

Saksa rajoittaa Facebookin oikeutta kerätä tietoja käyttäjistään eri lähteistä – somejätti valittaa päätöksestä

Saksan kilpailuvirasto vastustaa sitä, että ihmisten on sallittava käytännössä rajoittamaton tietojenkeruu, jos haluavat käyttää Facebookia.

Kuva: Glenn Hunt / EPA

Saksan kilpailuvirasto vaatii Facebookia rajoittamaan tietojen keräämistä käyttäjistään. Viraston mukaan somejätti käyttää väärin määräävää markkina-asemaansa kerätäkseen tietoja ihmisistä näiden tietämättä tai ilman suostumusta.

Facebook ei enää tulevaisuudessa saa pakottaa käyttäjiään suostumaan käytännössä rajoittamattomaan tietojenkeruuseen ja Facebookin ulkopuolisten tietojen siirtämiseen Facebook-tilille, kilpailuviraston johtaja Andreasw Mundt sanoo.

Erityisesti virasto vastustaa sitä, miten Facebook hankkii tietoja ihmisistä kolmannen osapuolen sovelluksilta, muun muassa sen omilta WhatsApp- ja Instagram-palveluilta sekä jäljittää netissä jopa ihmisilä, jotka eivät ole sen käyttäjiä.

Facebook jäljittää ihmisiä muun muassa sivuilta, joissa on Facebookin tykkäys-mahdollisuus, mutta myös sivuilta, joissa Facebookin läsnäolo ei ole ilmeistä.

Viraston päätöksellä ei ole vielä lain voimaa, vaan Facebookilla on kuukausi aikaa valittaa siitä. Yhtiö on ilmoittanut valittavansa.

Saksan oikeusministeri Katarina Barley sen sijaan pitää viraston päätöstä tervetulleena. Hänen mukaansa ihmiset ovat usein tietämättömiä tietojen keruusta eivätkä voi estää sitä, jos haluavat käyttää palveluja.

Lue myös:

EU mätkäytti Facebookille isot sakot – sosiaalisen median jätti antoi väärää tietoa

Lisää aiheesta:

Bundeskartellamt bremst Facebook beim Datensammeln (siirryt toiseen palveluun)