Onko tässä Suomen hiihdon uusi salainen ase? – Enää ei tarvitse pikkulastenkaan sivakoida jalat harallaan

Urheilun monitoimimies Jorma Hyytiä on kehittänyt latuhöylän, jolla voidaan tehdä latua lasten mittojen mukaan.

hiihto
Lapsia hiihtämässä heille mitoitetulla ladulla.
Tarmo Niemi / Yle

Tanelinrannan päiväkodin maastoon Seinäjoella on vedetty lasten mitoille sopivaa latua. Pakkanen paukkuu melkein 20 asteessa, mutta esikouluryhmä testaa latua innokkaasti.

Välillä mennään nurin, mutta sinnikkäästi noustaan ylös.

– Oikein hyvältä näyttää. Tasapaino vahvistuu erehdysten ja onnistumisien kautta, toteaa ladun varressa pienten hiihtäjien menoa tarkkaileva Jorma Hyytiä.

Seinäjoella innostetaan lapsia hiihtämään uusilla kapeammilla laduilla. Kaupunki on saanut käyttöönsä Hyytiän kehittämän lasten latuhöylän prototyypin. Sen avulla syntyy aikuisten latua kahdeksan senttiä kapeampaa, alle kouluikäisille lapsille sopivaa latua.

Serkukset Jorma Hyytiä ja Mauri Tauren ovat kehitelleet lasten latuhöylää pitkään.
Serkukset Jorma Hyytiä ja Mauri Taurèn ovat kehitelleet lasten latuhöylää pitkään. Tuomo Rintamaa / Yle

– Nyt on toteutunut 20 vuotta vanha idea ja unelma, sanoo urheilun monitoimimies.

Hyytiä on urallaan toiminut muun muassa Hiihtoliiton valmennusjohtajana ja Kuortaneen urheiluopiston rehtorina. Pienten hiihtäjien ja latujen mitoituksen ongelmaan hän havahtui siinä vaiheessa, kun omat lapsenlapset ottivat ensikosketusta lajiin.

Tavoitteena luonnollinen hiihtoasento

Aikuisten latu on pikkulapsille auttamattomasti liian leveä. Jokainen voi kuvitella tai palautella mieliin lapsuudesta, miltä tuntuu hiihtää jalat levällään reilusti liian leveällä ladulla.

Hyytiän mukaan luonnollinen hiihtoasento voidaan saavuttaa, kun ladun leveys mitoitetaan raajojen pituuteen. Luonnollinen asento taas on edellytys oikean tekniikan oppimiselle ja hiihdon sujumiselle.

Lasten latuhöylän leveys on 160 millimetriä mitattuna latu-uran keskeltä keskelle.

– Näillä mitoituksilla saadaan sopivaa latua 3-5 -vuotiaille eli hiihdon ensikosketukseen. Höylää voi toki säätää vähän vanhemmillekin, mutta tästä aloitetaan.

Lasten mitoille sopivan latuhöylän kehittelyssä ja toteuttamisessa Hyytiällä on ollut kumppanina oma serkku, laitilalainen Mauri Taurèn.

Kumppanukset arvelevat, että lasten latuhöylä voi hyvinkin olla laatuaan ensimmäinen maailmassa.

– Elämäni aikana en ole tällaisia nähnyt enkä ikinä kuullut puhuttavankaan, joten aika harvinainen kapistus tämä varmasti on, tuumii Hyytiä.

Tanelinrannan päiväkodin eskarilaiset testaavat uutta latua.
Tanelinrannan päiväkodin eskarilaiset testaavat uutta latua. Aikuiselle latu on kapea, mutta esikouluikäiselle juuri sopivan leveä.Tarmo Niemi / Yle

Testaajille uusi latu mieleen

Ensi vaiheessa lasten latuhöylä tulee käyttöön Seinäjoella, mutta Jorma Hyytiä toivoo, että jatkossa niitä saataisiin käyttöön muuallakin Suomessa.

Testiryhmä on latuun tyytyväinen.

Selina Kangas ja Mikko Haaka ovat yhtä mieltä, että lasten latua on parempi hiihtää kuin aikuisten latua. Lapset sanovat pitävänsä hiihtämisestä.

Selina on toista kertaa ladulla tänä talvena. Mikko sanoo olevansa kova hiihtäjä ja pitävänsä perinteisestä tyylistä.

Varhaiskasvatuksen opettaja Outi Marttala on pannut merkille, että lapset innostuvat hiihtämisestä, kun pääsevät kokeilemaan sitä porukassa. Tanelinrannassa hiihdetään joka talvi, jos vain lunta on. Eikä pelkästään hiihdellä vaan opetellaan myös tekniikkaa.

– Harjoittelemme sauvoitta hiihtämistä, vuorohiihtoa ja tasatyöntöä. Myös ylös nousemista täytyy vähän opetella välillä, hymyilee Marttala.

Hiihto tarvitsee lisää harrastajia

Jorma Hyytiä kiittää Seinäjoen kaupungin liikuntatoimea ja varhaiskasvatusta siitä, että lapsia kannustetaan hiihtämään ja tarjotaan olosuhteet harrastamiselle.

– Latuhöylä on lahjoitettu kaupungille kiitokseksi tästä.

Myös vanhempien merkitystä Hyytiä painottaa.

– Lasten harrastuksessa pitää olla mukana, heitä pitää kannustaa ja heillä pitää olla asianmukaiset varusteet.

Lasten hiihtoharrastuksen hiipumisesta on oltu huolissaan vähälumisten talvien takia. Parina talvena lunta on ollut kunnolla ja Jorma Hyytiä toivoo, että lapset saisivat nyt paljon onnistumisen kokemuksia ladulla. Sillä tavalla hiihdon pariin saadaan lisää lajiin sitoutuneita harrastajia.

– Tavoitteenani on helpottaa päiväkoti-ikäisten lasten hiihtotekniikan oppimista ja ennen kaikkea tuottaa oikealla mitoituksella tehdyillä laduilla onnistumisen elämyksiä.

lapsia hiihtämässä
Kivaa on! Kaatumista ja varsinkin ylös nousemista pitää myös harjoitella.Tarmo Niemi / Yle