Kokkolan uusimmassa puistossa pääsee myös luistelemaan – puistoratoja on Suomessa harvakseltaan

Brita Marian puistossa mutkitteleva rata tarjoaa talvella mahdollisuuden luisteluun.

luistelu
Kuvassa mies luistelee jääradalla
Kokkolan kaupungin työpäällikkö Terho Lindberg testasi ideoimansa puistoluisteluradan jäätä. Edellisestä luistelukerasta taisi olla 10 vuotta, muisteli mies.Heini Holopainen / Yle

Kokkolan kaupungin työpäällikkö Terho Lindberg oli nähnyt sielunsa silmin hämyisästi valaistun talvisen puiston, jossa pariskunnat luistelevat käsi kädessä lumikinosten lomassa.

– Jostain se ajatus tuli mieleen, kun minulta 2000-luvun alussa kysyttiin uusia ideoita puistopuolelle. Nyt se on toteutunut. Brita Marian puistoon on jäädytetty hieno rata, jossa voi järjestää vaikkapa rusettiluisteluita.

Vielä ei rusettiluistelutapahtumaa ole järjestetty, mutta Lindberg uskoo sellaisen olevan varmasti tulossa.

Kuvassa Hollyhaka-kyltti lumessa
Heini Holopainen / Yle

Noin puolen kilometrin mittainen puistoluistelurata mutkittelee Suntin varrella kahdeksikkoa mukaillen. Hämyvalaistus on toteutettu niin, että radanvarren lamput on kohdistettu itse väylään eivätkä ne valaise puistoa sen laajemmin.

Luistimet laitetaan jalkaan puiston penkeillä istuen eli lämmitettävää pukukoppia ei ole luvassa. Sen sijaan vessa on tulossa jossain vaiheessa.

Harvinaisuus Suomessa

Lindberg arvioi, että puistossa kiertelevä luistinrata on Suomessa harvinaisuus.

Usein jääradat reunustavat ympyräistä urheilukenttää. Monesti myös luistelua ja jääkiekkoa harjoitellaan samalla jäällä. Puistoluisteluradat löytyy ainakin Suomussalmelta ja Pieksämäeltä.

Kuvassa kolme tyttöä luistimilla
Hollihaan kolun 5s-luokan tytöt.Heini Holopainen / Yle

– Moni rata ei ole kesäisin rullaluistelijoiden ja pyöräilijöiden käytössä ja talvisin taas luistelijoiden, arvioi Lindberg.

Koko Brita Marian puistolla on opetuksellinen tehtävä elektronisine leikkivälineineen ja kasveineen. Luisteluradallakaan ei ole tarkoitus mennä kovin lujaa tai pelata jääkiekkoa, vaan aloittelijoidenkin pitäisi pystyä harjoittelemaan siellä turvallisesti.

Liikuntaa lähellä

Uusi puisto liikuntamahdollisuuksineen on viereisen Hollihaan koulun kannalta kätevästi lähellä. Monessa koulussa siirtymät liikuntapaikoille nielaisevat ison osan opetusajasta.

Hollihaan viides luokka pääsi liikunnanopettaja Juha Mommon luotsaamana testaamaan puistoluistelurataa liikunnan yksöistunnilla.

– Luistelu sujuu oikein hyvin. Koululta on tosi nopea tulla tänne, kun tämä on ihan vieressä, kommentoi Aino Poikola.

Kuvassa tyttö riisuu luistimia
Hanna Iivonen on harrastanut luistelua kuusi vuotta.Heini Holopainen / Yle

Hanna Iivonen oli mielissään siitä, että jää tuntui luistinten alla pehmeältä. Hän on harrastanut luistelua kuusi vuotta, mutta luistelu koululuokan kanssa oli vaihteeksi mukavaa.

Xiamorah Wabuge ja Silja Manninen olivat molemmat sitä mieltä, että luistelussa hauskinta on temppujen tekeminen.

Oppilaat kiertelivät rataa omaan tahtiin, samalla kun opettaja viritteli nuotiopaikan ritilälle retkitulen. Tällä kertaa mukana ei kuitenkaan ollut makkaraa. Pakkaspäivänä tulen ääressä oli silti mukava lämmitellä.

Kuvassa tuli nuotiopaikalla puistossqa
Nuotiopaikka oli lumen peitossa, mutta ritilän päällä tuli syttyi varsin nopeasti. Jos makkaranpaisto kiinnostaa, mukaan kannattaa tuoda omat puut.Heini Holopainen / Yle