1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiertotalous

Kiertotalous on niin pieniä arjen tekoja kuin teollisuuden sivuvirtojakin

Paikalliset ratkaisut ovat erilaisia; auton yhteisomistajuus voi toimia pääkaupunkiseudulla, mutta se tuskin onnistuu harvaan asutulla alueella.

kiertotalous
Kiertotalous ja nuolia grafiikassa
Yle

Kotitalousjätteiden lajittelu, harkitut kulutusvalinnat, tavaroiden yhteisomistus, teollisuustuotannon sivuvirtojen hyödyntäminen - kiertotalous on samaan aikaan monia erilaisia ja monen mittakaavan asioita.

– Kiertotalous tuo lisää työpaikkoja ja hyvinvointia, tarkoittaa parempia tuotteita ja pidempiä takuuaikoja sekä yhteiskäyttöisiä tuotteita, vähentää luonnonvarojen käyttöä, listaa Kansalaisareena ry:n toiminnanjohtaja Leo Stranius, joka toimii Sitran kiertotalouden ohjausryhmän jäsenenä.

Arjen ja yksilön tasolla kotitalousjätteiden lajittelu on tyypillisimpiä kiertotalouden tekoja.

– Lyhytelinkaaristen tuotteiden kohdalla lajittelu ja raaka-aineiden uudelleen käyttö on osa kiertotaloutta, sanoo kiertotalouden johtava asiantuntija Nani Pajunen Sitrasta.

– Hankintojen kohdalla kannattaa miettiä, tarvitseeko kyseistä tavaraa itse omistaa. Taajaan asutuilla alueilla, suurissa kaupungeissa auto on tyyppiesimerkki, siitä missä jakamispalvelu toimii, kertoo Pajunen.

Osta harkiten

Metropolialueella toimivat ratkaisut eivät toimi harvempaan asutuilla alueilla, mutta kaikkialla tavaroiden hankinnassa on mahdollista miettiä ostosta ympäristön kannalta.

– Pitkäikäisyys, huollettavuus, korjattavuus, miettii Pajunen harkitsevan kuluttajan listaa.

Tarvitseeko urheiluseurassa lasten hankkia kaikkia urheiluvälineitä, jos ne tulisivatkin seuran kautta?

Leo Stranius

Leo Stranius muistuttaa, että yksilöt voivat vaikuttaa lähipiirissään oman toimeliaisuudellaan ja aktiivisuudellaan.

– Esimerkiksi työpaikalla, erilaisissa organisaatioissa ja harrastuksissa voimme miettiä, miten kiertotalous ja luonnonvarojen kulutuksen vähentäminen näkyy siellä, sanoo Stranius.

– Miksi ostaa vauvan vaatteita, jos niitä voisi vuokrata tai jakaa naapuruston kesken? Tai tarvitseeko urheiluseurassa lasten hankkia kaikkia urheiluvälineitä, jos ne tulisivatkin seuran kautta?

– Voi olla erilaisia sosiaalisen median ryhmiä, joissa voi kierrättää tehokkaasti, lainata tai jakaa, kertoo Stranius arkitason esimerkkeinä kiertotaloudesta. Toimivia esimerkkejä löytyy myös autojen ja majoituspalveluiden jakamisesta.

Teollista kiertotaloutta

Meri-Lapissa kiertotaloutta toteutetaan myös teollisessa mittakaavassa.

– Teollisuudessa kiertotalous tarkoittaa ennakointia sekä suunnittelua materiaalien ja prosessien suhteen, sanoo Nani Pajunen, joka on mukana Kemi–Tornion ekoteollisuuspuiston kehittämisessä.

– Lapin teollisuutta pyritään ohjaamaan yhä enemmän kiertotalouden suuntaan. Kehityksen ja oppilaitosyhteistyön mukana kertyy uutta osaamista, syntyy uusia yrityksiä ja tätä kautta uusia työpaikkoja.

Perämeren pohjukassa on muutama vuosi määrätietoista tehty työtä teollisen kiertotalouden eteen ja se on myös huomattu.

– Täällä Meri-Lapissa on poikkeuksellisen pienellä alueella poikkeuksellisen monta eri teollisuuden alaa, jotka ovat kyenneet ylittämään perinteiset raja-aidat ja luomaan luottamusta, arvioi Arktisen neuvoston kestävän talouden työryhmän puheenjohtaja Pekka Shemeikka.

– Koko arktisella alueella tämä on ääriesimerkki siitä, kuinka pitkälle eri teollisuuden virtoja on pystytty yhdistämään, Shemeikka lisää.

Suuri ongelma ratkaistavana

Merilappilainen kiertotalouden malli on ainakin ideatasolla monistettavissa, mutta ei ilman paikallista soveltamista.

– Teollisuuden alasta riippumatta idea on sama, mutta ratkaisut ovat tietysti toisenlaiset esimerkiksi kemian teollisuudessa. Kiertotalous edellyttää valtavasti osaamista, vaatii tuotekehitystä ja tutkimusta, jotta ratkaisut saadaan ensin kehitettyä ja sen jälkeen muutettua liiketoiminnaksi, sanoo Nani Pajunen.

Raaka-aineita on pakko käyttää entistä tehokkaammin.

Kimmo Tiilikainen

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen muistuttaa bio- ja kiertotalouden olevan yksi Sipilän hallitusohjelman 2025-tavoitteista. (siirryt toiseen palveluun) Ympäristöministeri uskoo kiertotalouden pysyvän jatkossakin korkealla valtion agendalla. Myös Euroopan Unionissa bio- ja kiertotalouden merkitys on havaittu.

– Maailmassa on rajallinen määrä raaka-aineita. Kiertotalous ratkoo suurta ongelmaa, miten pystymme ylläpitämään hyvinvointia, muistuttaa ympäristöministeri Tiilkainen.

– Raaka-aineita on pakko käyttää entistä tehokkaammin ja saada kaikki mahdollinen kierrätettyä. Tässä riittää kehitettävää ja työsarkaa pitkäksi aikaa.

Osana ratkaisua valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hanke on valinnut toteutettavaksi 24 kokeilua (siirryt toiseen palveluun), jotka lähtevät ratkomaan tulevaisuuden haasteita

Lue seuraavaksi