Kainuun prikaati räjäytteli Iijoella – vedennousu uhkasi Taivalkosken kalanviljelylaitosta

Kainuun prikaati antaa virka-apua jääpatojen räjäyttämiseen tarvittaessa. Tilanteet ovat kuitenkin harvinaisia.

Taivalkoski
Hyydepato nostaa veden pintaa
Hyydepato syntyy, kun joessa virtaava vesi alijäähtyy kovilla pakkasilla ja muodostuneet jääkiteet takertuvat joen pohjaan. Kuvituskuva. Karoliina Kemppainen / Yle

Iijokeen muodostunut suppopato ja sen aiheuttama vedennousu uhkasi tiistaina 5. helmikuuta kalanviljelylaitosta Taivalkoskella. Purkua ei voitu tehdä koneellisesti, minkä vuoksi vaihtoehdoksi jäi suppopadon purku heittopanoksilla. Tehtävään pyydettiin puolustusvoimien virka-apuosasto Kainuun prikaatista.

– Räjäytyksen tekivät henkilökuntaan kuuluvat sotilaat, joilla on asiaan kuuluvat luvat ja taito käsitellä rajähdysaineita, sanoo Kainuuun prikaatin tiedottaja Satu Hujanen.

Pato lähti liikkeelle kolmannen panoksen jälkeen, jolloin myös vedenpinta lähti nopeasti laskuun. Kalanviljelylaitos säilyi tilanteessa vahingoittumattomana.

Hyyde- ja suppopadot muodostuvat tyypillisesti koskipaikkojen alapuolelle. Avoinna olevassa joessa virtaava vesi alijäähtyy kovilla pakkasilla ja muodostuneet jääkiteet takertuvat joen pohjaan muodostaen patoja. Lumisade pahentaa tilannetta entisestään.

Tarvittaessa Kainuun prikaati auttaa patojen räjäyttämisessä Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Tehtävät ovat kuitenkin harvinaisia.

– Edellisen kerran prikaatia pyydettiin apuun kuusi vuotta sitten, sanoo Hujanen.