Hyppää sisältöön

Kuukautiset saivat oman emojin

Emoji tulee käyttöön kevään aikana.

Plan Internationalin kampanjoi sen puolesta että kuukautisia kuvaamaan saataisiin oma emoji. Nyt hyväksytty veripisara tulee käyttöön kevään aikana. Kuva: Plan International

Kuukautisille tulee pian oma emoji eli kuvake. Asiasta päätti merkistöstandardia ja sitä myöten myös emojeita hallinnoiva Unicode Consortium.

Kuukautisia tulee esittämään yksittäinen veripisara.

Kuukautisemojin puolesta kampanjoinut lastenoikeusjärjestö Plan kiittelee uudistusta.

– Joka kuukausi sadoilla miljoonilla tytöillä ja naisilla on kuukautiset, joten kyseessä pitäisi olla mitä tavanomaisin ilmiö eikä vaikenemisen ja häpeän aihe. Oma emoji on iso askel kohti kuukautisten normalisoimista ja stigman purkamista, vaikkei se ratkaisekaan koko ongelmaa, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen kirjoittaa järjestön sivuilla.

Samalla Plan kuitenkin ihmettelee sitä, että kuvaksi valittiin niin kliininen versio. Yksittäinen punainen pisara jää etäiseksi, vaikka kyseessä on täysin luonnollinen ilmiö.

Planilla oli tarjolla useampikin ehdokas kuukautisemojiksi, ja se ehdotti Unicode Consortiumille ensin pikkuhousuja, joissa on veripisara. Järjestö kuitenkin torppasi ajatuksen.

– On harmillista, että realistinen emoji tytöille ja naisille luonnollisesta asiasta torjuttiin. Syntyy vaikutelma, ettei kuukautisista saisi puhua avoimesti emojikielellä. Sen sijaan esimerkiksi oksentamiselle löytyy emoji, ja kakkaemojista on tehty jopa pehmoleluja, Plan Internationalin digitaalisen kehityksen asiantuntija Nora Lindström toteaa.

Plan Internationalin laatimia ehdotuksia kuukautisia kuvaavaksi emojiksi. Kuva: Plan International

Yli 55 000 ihmistä allekirjoitti Planin kampanjavetoomuksen kuukautisia kuvaavan emojin saamiseksi älypuhelinten valikoimaan.

Veripisara sisältyy v12.0-päivityspakettiin (siirryt toiseen palveluun), joka tulee käyttöön kevään aikana. Paketissa on 58 muutakin uutta emojia, muun muassa invalidi-kuvakkeita ja pariskuntia jotka pitävät toisiaan kädestä. Mukana on myös tekokäsi, vohveli ja saukko. Niiden tarkemmasta käyttötarkoituksesta ei ole vielä kerrottu.

Pikkuriikkistä osoittavan käsiele-emojin sen sijaan on jo etukäteen arveltu (siirryt toiseen palveluun) päätyvän väärään käyttöön miehisen varustuksen kokoa kommentoitaessa.

Lue lisää:

.
.