Tuhansia litroja maitoa ojaan Kauhajoella – "Kun maitoa pääsee luontoon, se luokitellaan ympäristömyrkyksi"

Maitoa valui ojaan maitoauton kaatumisen seurauksena. Palokunta on padonnut ojan.

ympäristöhaitat
Palomies ja -auto pelastusasemalla.
Emilia Malin / Yle

Maitoauto kaatui torstaina iltapäivällä Möykyntielle Kauhajoen Päntäneellä Etelä-Pohjanmaalla. Pelastuslaitos on paikalla ja yrittää estää maidon joutumisen luontoon.

Maitoa pääsi valumaan ojaan 5000 - 7000 litraa.

– Auto oli lipsahtanut ojaan ja kaatunut sinne maitoineen päivineen, kertoo päivystävä palomestari Jani Välimaa Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitokselta.

Kun palokunta saapui paikalle, oli maito jo valunut ojaan. Palokunnan tehtäväksi jäi padota oja niin, että maito ei pääse leviämään laajemmalle alueelle. Paikalle on tulossa loka-auto, joka imee maidon pois ja kuljettaa sen hävitettäväksi Ilmajoelle biojätelaitokselle.

Maitoauton kaatumisesta tuli ilmoitus vaarallisen aineen onnettomuutena. Jani Välimaa huomauttaa, että maito on haitallista ainetta, kun se pääsee luontoon.

– Vaikka sitä joka päivä juodaankin, niin se aiheuttaa vesistössä hapen puutetta ja sitä kautta pieneliöstön ja kalojen kuolemia. Kun maitoa pääsee luontoon, se luokitellaan ympäristömyrkyksi.

Onnettomuus tapahtui normaalissa talvikelissä. Auton vauhti oli hiljainen eikä kuljettaja loukkaantunut. Välimaan arvion mukaan maitoauton nostaminen vie aikaa 2-3 tuntia.

Viimeksi tiistaina Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos työskenteli pitkään Kauhajoella Tokerotiellä, kun lipeälastissa ollut säiliöauto ajautui ja kaatui ojaan.