Ranska kutsui lähettiläänsä Italiasta kotiin neuvonpitoon – syynä "ennenkuulumattomat hyökkäykset"

Italia on suututtanut Ranskaa muun muassa arvostelemalla sen politiikkaa Afrikassa siirtomaahenkiseksi.

Ranska
Italian varapääministeri Luigi Di Maio toimittajien ympäröimänä.
Ranskaa on suututtanut kommenteillaan muun muassa Italian varapääministeri Luigi Di Maio.Riccardo Antimiani / EPA-EFE

Ranska on kutsunut Italian-suurlähettiläänsä kotiin neuvonpitoon. Ranskan ulkoministeriön mukaan syynä ovat Italian hallituksen viimeaikaiset "provokaatiot".

– Kuukausien ajan Ranska on ollut toistuvien syytösten, perusteettomien hyökkäysten ja kummallisten väitteiden kohteena, ministeriö sanoo lausunnossaan. (siirryt toiseen palveluun)

Ministeriön mukaan tällaista ei ole kuultu sitten toisen maailmansodan loppumisen.

On eri asia olla eri mieltä kuin käyttää maiden suhdetta vaaliaseena, ministeriö toteaa. Se kehottaa Italiaa palaamaan ystävällisten suhteiden tielle.

Italia haluaa kolmea asiaa

Italian varapääministeri Matteo Salvini sanoo olevansa valmis tapaamaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin keskustellakseen jännityksen lisääntymisestä maiden välillä.

Hänen mukaansa Italian hallitus ei halua riitaantua Ranskan kanssa.

Salvini kuitenkin vaatii Ranskalta toimia kolmen asian suhteen. Salvinin mielestä Ranskan pitäisi lopettaa siirtolaisten käännyttäminen takaisin Italiaan sekä aikaavievät rajatarkastukset, jotka hidastavat rajaliikennettä.

Lisäksi Salvini vaatii Ranskaa luovuttamaan Italiaan 15 vasemmistomilitanttia (siirryt toiseen palveluun), jotka ovat hänen mukaansa viime vuosikymmeninä paenneet Ranskaan.

Ranskan ja Italian suhteita on kiristänyt viime aikoina muun muassa kiistely maahanmuutosta. Italian populistihallitus on halunnut rajoittaa siirtolaisten pääsyä maahan.

Tammikuussa Ranska kutsui Italian suurlähettilään kuultavaksi, kun toinen Italian varapääministereistä, Luigi Di Maio oli syyttänyt Ranskan politiikkaa Afrikassa siirtomaahenkiseksi. Di Maion mukaan se köyhdyttää afrikkalaisia ja ajaa heitä Euroopan rajoille.

Di Maio myös tapasi tällä viikolla Ranskan keltaliivien edustajia. Hallituksen vastainen ryhmä on ilmoittanut aikovansa pyrkiä EU-parlamenttiin. Di Maio sanoi olevansa valmis auttamaan heitä.

Korjattu klo 17.45: Macron on luonnollisesti Ranskan presidentti, ei pääministeri

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset