Orpo pyytää kokoomuslaisia rauhoittumaan, sanoo katsovansa peiliin kannatuspudotuksen takia

Orpo ei usko, että haparointi vie kokoomukselta mahdollisuudet pääministerin paikkaan.

puolueiden kannatus
Petteri Orpo
Petteri OrpoAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo myöntää, että puolueen kompurointi vanhustenhoidon kriisin kanssa selittää kokoomuksen kannatuksen laskua.

Hallituspuolue kokoomuksella on ollut vakavia vaikeuksia muodostaa selkeää kantaa sitovasta hoitajamitoituksesta, jonka takana muut puolueet ovat.

Kokoomus oli suurin pudottaja Ylen tuoreessa kannatuskyselyssä. Puolueen suosio laski tammikuussa 17,3 prosenttiin. Pudotusta on 2,3 prosenttiyksikköä edellisestä kuusta.

– Emme ole osanneet viestiä tarpeeksi hyvin vanhuspalvelukysymyksessä. En ole pystynyt kertomaan riittävästi sitä, että kokoomus haluaa vilpittömästi ratkaista vanhustenhuollossa olevat ongelmat, Orpo sanoi torstaina eduskunnassa.

– Virheitä on tehty, viestinnässä nimenomaan. Se näkyy selkeästi gallupeissa.

Kuka on tehnyt virheen, Orpolta kysyttiin.

– Ehkä kannattaa yleensä katsoa peiliin, Orpo vastasi.

Orpo katuu viimeviikkoisia puheitaan, että vanhustenhoidon ongelmat eivät ratkea kirjaamalla lakiin "jokin desimaali". Orpo sanoi viikko sitten eduskunnassa, että "ihminen ei ole desimaali".

Desimaalilla Orpo viittasi muiden puolueiden tavoitteisiin siitä, että vanhustenhoitoon säädettäisiin lailla 0,7 hoitajan mitoitus yhtä hoidettavaa kohti.

– Ehkä desimaalivastauksen kyselytunnilla olisi voinut jättää tai sanoa jollakin muulla tavalla, Orpo myönsi torstaina.

Orpo ei kuitenkaan usko, että haparointi vie kokoomukselta mahdollisuudet pääministerin paikkaan. Hän pani toivonsa siihen, että eduskuntavaaleihin on vielä yli kaksi kuukautta.

Kannatuskyselyjä johtaa pääoppositiopuolue SDP, jonka etumatka toisena olevaan kokoomukseen kasvoi tammikuussa, kun kokoomuksen suosio laski enemmän kuin SDP:n.

Orpo "ei tykännyt" kokoomusnuorten vastahyökkäyksestä

Kierroksilla käyvä keskustelu vanhustenhoidon ongelmista ja hoitajamitoituksesta sai kokoomusväen käymään vastahyökkäykseen sosiaalisessa mediassa.

Poliittisten avustajien ja kansanedustajien lisäksi asialla olivat kokoomusnuoret. He käynnistivät kampanjan, jossa pyydettiin lähettämään saippuaa Sanna Marinin (sd.) käsien pesemiseksi.

– En pitänyt sitä parhaana mahdollisena ideana. En tykännyt, Orpo kommentoi kokoomusnuorten kampanjaa.

Orpo on pyytänyt puolueensa toimijoita rauhoittumaan sosiaalisessa mediassa. Kokoomusnuoret kuitenkin päättivät lopettaa kampanjansa itsenäisesti jo ennen tätä.

– Katselin aamulla keskustelua ja laitoin puolueorganisaation kautta viestiä, että josko nyt kaikki rauhoituttaisiin ja käyttäydyttäisiin, Orpo sanoo.

Kokoomusnuorten kampanjalla viitattiin Marinin äänestyskäyttäytymiseen Tampereen valtuustossa, jossa hän äänesti hoitajamitoituksen laskemisen puolesta. Marinin mukaan hoitajamitoituksen laskusta sovittiin osana budjettisopua.

Sanna Marin: En keskity siihen, mitä minusta sanotaan

SDP on yhä Ylen mielipidemittauksessa suurin puolue 20,1 prosentin kannatuksella. Puoluetta on luotsannut puheenjohtaja Antti Rinteen sairausloman aikana varapuheenjohtaja Sanna Marin.

Marin uskoo, että SDP on pysynyt ykköspallilla, koska se on pitänyt ääntä kansalaisille tärkeistä asioista.

– Tämä on osoitus siitä, että ihmiset välittävät, miten ikäihmisiä ja lapsia hoidetaan. Olemme pitäneet vanhuspalveluista ja hoitajamitoituksesta ääntä jo vuodesta 2012 lähtien, Marin sanoo.

Sanna Marin ei piittaa itseensä kohdistuvasta arvostelusta. Häntä ei liikuta se, että kokoomusnuoret kampanjoivat häntä vastaan twitterissä.

– En ihan hirveästi keskity siihen, mitä minusta sanotaan. Haluan pitää esillä asioita, jotka ovat meille tärkeitä.

SDP:n suosio notkahti Ylen mittauksessa 1,1 prosenttiyksiköllä. Varapuheenjohtaja Sanna Marin uskoo, että eteenpäin porskutetaan Rinteen sairauslomasta huolimatta.

– Ihmiset tuntevat ymmärrystä ja sympatiaa Antin tilannetta kohtaan. Hän on tulossa takaisin maaliskuun alussa, ja viimeistään silloin kaikki huolenaiheet haihtuvat, Marin sanoo.

Halla-aho tähtää vaalien ykköseksi

Perussuomalaiset nosti Ylen kannatusmittauksessa suosiotaan. Puolueen kannatus on nyt 12 prosenttia. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho tähtää eduskuntavaaleissa ykköseksi.

– Se on meidän tavoitteemme aina ja antaa tietysti uutta puhtia kentällä työskenteleville ehdokkaille.

Halla-aho uskoo, että puolueen suosion nousun takana on se, että perussuomalaiset ajaa sitkeästi omaa linjaansa. Vanhustenhoidon kriisissä ja Oulun seksuaalirikostapahtumissa ei ole Halla-ahon mukaan mitään uutta.

– Olemme pitäneet samoja asioita vuosikausia esillä. Esitimme vaihtoehtobudjetissa ratkaisuja esimerkiksi vanhustenhoidon ongelmiin, mutta ne eivät kelvanneet millekään muulle puolueelle. Nyt niitä heitellään omina ideoina.

Halla-ahon mukaan puolueet luottavat ihmisten huonomuistisuuteen, mutta hän on vakuuttunut siitä, että muisti ei ehkä lopulta ole niin huono kuin luullaan.

Perussuomalaiset pitää suurimpana kilpakumppaninaan SDP:tä.

– Olemme työväestön puolue. Olemme myös pienten ja keskisuurten yrittäjien puolue. Demarit tekevät kuitenkin esimerkiksi ilmastopolitiikassa virheitä, jotka vahingoittavat heidän duunariäänestäjiään.

Suurten puolueiden ongelma on Halla-ahon mukaan se, että samat ihmiset äänestävät niitä vuodesta toiseen, vaikka ne tekisivät minkälaista politiikkaa.

– Vaalien lähestyessä on nähty melkoisia u-käännöksiä ja takinkäännnöksiä. Se nakertaa uskottavuutta jopa ihan perinteisten äänestäjien silmissä, Halla-aho sanoo.