Opot auttavat tulevaisuuden tubettajia ja kalankasvattajia: "On parempi kysyä, mitä haluat tehdä seuraavaksi, kuin mikä sinusta tulee isona"

Opinto-ohjaajien mielestä on ikävää, että nuoret pelkäävät valintojensa lopullisuutta.

yhteishaku
Sari Hietala ja Armi Nurmi
Sari Hietala ja Armi Nurmi osallistuivat 650 muun opinto-ohjaajan kanssa Åpopäivät 2019 -tapahtumaan.Salli Koivunen / Yle

Vaikka uusia ammatteja ja urapolkuja syntyy kuin sieniä sateella, pitävät suosituimmat korkeakoulututkinnot yhä pintansa. Muun muassa kauppakorkeakoulu sekä lääketieteen, oikeustieteen ja psykologian opinnot houkuttavat nuoria hakijoita laajalti.

– Niiden kaltaiset perinteiset ammatit jyräävät yhä, sillä ne ovat sellaisia selkästi ammattiin ja työhön johtavia, Turun Luostarivuoren koulun opinto-ohjaaja Sari Hietanen toteaa.

Salon lukiossa työskentelevä opinto-ohjaaja Armi Nurmi on havainnut saman ilmiön.

– Tosin nyt myös pelaamisen maailma nostaa vahvasti päätään nuorten haaveissa. Monet pohtivat, miten voisivat ryhtyä esimerkiksi järjestämään virtuaalimaailmaan liittyviä tapahtumia ja löytämään pelimaailmasta ammatin, Nurmi kertoo.

Monet opinto-ohjaajat viettävät parhaillaan vuoden kiireisintä aikaa, sillä kevään yhteishaku (siirryt toiseen palveluun) ammatilliseen koulutukseen ja lukioihin alkaa 19. helmikuuta.

Kyltti opinto-ohjaajan luokse
Katja Halinen / Yle

Yläkouluikäisiä ohjaavan Hietasen mukaan nuoret haaveilevat erityisesti pelimaailman tarjoamista luovista ammateista. Pelisuunnittelijan ura kiinnostaa kovasti, mutta ohjelmointi ei juuri yläkouluikäisiä houkuta.

– Nuorten ammattihaaveiden skaala on kuitenkin äärimmäisen laaja. Vaikka jotkut alat ovat toisia suositumpia, olen kohdannut niin kalankasvattajan kuin tubettajan urasta haaveilevia oppilaita. Nuorilla on todella mielikuvituksellisia ja mielenkiintoisia tulevaisuudenhaaveita, Hietanen toteaa.

Omien haaveiden kokeilualustana voi käyttää verkon ilmaisia ammatinvalintatestejä kuten Duunikonetta (siirryt toiseen palveluun).

Opo ei murskaa, vaan avaa vaihtoehtoja

Opinto-ohjaajat muistuttavat, että heidän työnkuvaansa ei milloinkaan kuulu kertoa nuorelle, mikä tästä tulee isona tai mille alalle tulisi pyrkiä.

– Se on yleinen, ikävä harhaluulo. Todellisuudessa opiskelija tekee aina itse omat päätöksensä. Me olemme vain siinä rinnalla tukena matkan varrella, Armi Nurmi kertoo.

Jos tie kohti tulevaisuuden unelma-ammattia tuntuu nuoresta kiviseltä, yrittää opinto-ohjaaja avata sinne toisen polun.

– Me emme milloinkaan murskaa unelmia, vaan kerromme realiteeteista ja erilaisista vaihtoehdoista, jotta nuori pääsee tavoitteeseensa. Ehkä joskus aivan muuta kautta, kun ensin oli ajatellut, Sari Hietala toteaa.

Paras kompassi on oma sydän.

Sari Hietanen

Opojen mukaan nuorten omat harrastukset ja kiinnostuksen kohteet ovat avaintekijöitä tulevaisuuden uran urkenemisessa.

– Jos ei ole täysin varma niistä omista ammatillisista unelmistaan, kannattaa tarkastella nimenomaan omia mielenkiinnonkohteita. Yleensä niiden myötä löytyy myös omia vahvuuksia, Nurmi korostaa.

– Paras kompassi on oma sydän, Hietala vahvistaa.

Maailma muuttuu, opot pysyvät perässä

Opinto-ohjaajien mukaan sosiaalinen media on vaikuttanut paljon nuorten tulevaisuudenhaaveisiin. Nuoret unelmoivat elättävänsä itsensä Instagram-kuvilla, henkilöbrändäyksen ammattilaisina, e-urheilijoina ja tubettajina.

Aikoinaan television kokkiohjelmat aiheuttivan valtavan hakijaryntäyksen ammattikoulujen kokkilinjoille. Sittemmin into kokin ammattiin on romahtanut, mutta samankaltaista ilmiötä kohdataan yhä.

Mediassa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa esillä olevat ammatit antavat nuorille valtavasti inspiraatiota.

– Väylät muuttuvat todella nopeaan tahtiin ja niiden perässä pysyminen näin tanakasti keski-ikäisenä tuntuu joskus hieman haasteelliselta. Uskon kuitenkin, että väistämättä siihen nuorten maailmaan pääsee hyvin sisälle, kun sen kohtaa päivittäin, Sari Hietala kertoo.

On parempi kysyä mitä haluat tehdä seuraavaksi kuin mikä sinusta tulee isona.

Armi Nurmi

18 vuoden ajan opinto-ohjaajana työskennellyt Armi Nurmi on samalla linjalla.

– Ajat ovat muuttuneet. Aloittaessani internet oli hyvin pienessä roolissa, kun nykyisin se on kaikki kaikessa. Asiat tunnutaan tekevän joka vuosi eri tavalla. Erilaiset sivustot ovat helpottaneet hakuprosesseja ja tiedonsaantia valtavasti.

Opinto-ohjaajat ympäri Suomen kokoontuvat vuosittain täydentämään osaamistaan ja tutustumaan eri kaupunkien koulutusvaihtoehtoihin Opopäiville. Tänä vuonna opot kokoontuivat Turkuun.

– Oppilaalle voi kertoa paljon laajemmin erilaisista vaihtoehdoista, kun on omin silmin päässyt näkemään, millaista esimerkiksi lentokonemekaanikon koulutus on, Armi Nurmi kertoo.

Harha-askeleen jälkeen voi palata takaisin

Moni kauhistelee ajatusta, että 15 ikävuoden jälkeen pitäisi jo tietää, mille alalle suuntautuu.

– On parempi kysyä, mitä haluat tehdä seuraavaksi, kuin mikä sinusta tulee isona, Armi Nurmi vinkkaa.

– On ikävää, että nuoret joutuvat pelkäämään valintojensa lopullisuutta. Itselläni on neljä tutkintoa, eikä minun nuoruudessani ollut olemassakaan sellaista ammattia kuin opinto-ohjaaja, Sari Hietala huomauttaa.

Hietala muistuttaa myös, että usein voi palata askeleen taaksepäin.

– Oppilaani tietävät, että jos lukion tai ammattikoulun aloitettuaan huomaa, että nyt tuli valittua väärin, voi luokseni aina palata. Sitten suunnitelma pohditaan yhdessä uudelleen.