Kalajoen kaupunki muuttaa hallintoaan kritiikin takia – laillisuudestaan epäilty toimikunta saa mennä

Uudesta hallintosäännöstä on kirjoitettu jo yli kymmenen versiota.

kunnallishallinto
Kalajoen kaupungintalon julkisivu.
Juha Kemppainen / Yle

Kalajoen hallintosäännön uusiminen on osoittautunut poliittisesti visaiseksi tehtäväksi. Hallintosäännössä määritellään, miten kunta toimii eli mitä toimielimiä ja virkanimikkeitä kunnassa on, ja mitkä ovat niiden tehtävät ja vastuut.

Maanantaina kaupunginhallituksella oli käytössään yli kymmenen versiota hallintosäännöksi. Niitä olivat kirjoittaneet muun muassa eri puolueet. Lisäksi kokouksessa tehtiin useita muutoksia varsinaiseen pohjaesitykseen.

Jo aiemmin valtuston iltakoulussa tammikuussa asiasta keskusteltiin liki 3,5 tuntia ja käytettiin noin 50 puheenvuoroa. Käsittely piti keskeyttää, kun kellon viisarit lähestyivät yön tunteja. Hallintosäännön yli 50 sivun paketista oli ehditty siinä vaiheessa käydä vasta neljännes.

Kiistellyn ElMan tehtävät uudelle lautakunnalle?

Suurin kädenvääntö Kalajoella on käyty muun muassa kiinteistökauppoja ja kaavoitusta käsittelevän elinkeino- ja maankäyttötoimikunnan eli ElMan kohtalosta. Kaupunginjohtaja Jukka Puoskarin eroa syksyllä vaatineiden valtuutettujen mukaan toimikuntan liittyy useita laillisuusongelmia.

Kritiikkiin yhtyivät myös kuntalain asiantuntijat. Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää kommentoi Ylelle lokakuussa, että kuntalain näkökulmasta toimikunnan asema on vähintään kuntalain hengen vastainen ja lain kirjaimenkin osalta "ulkolaidalla".

Vahvimmin näyttää siltä, että toimikunnan tehtävät siirtyvät uudelle kaavoitus- ja elinvoimalautakunnalle. Kaupunginhallitus päätyi esittämään valtuustolle uuden lautakunnan perustamista äänin 4–3.

Uusi lautakunta päättäisi kaavoituksen lisäksi elinkeinojen kehittämisestä ja toimisi maaseutuelinkeinoviranomaisena. Lautakunta toimisi myös kylien kehittämisestä vastaavana toimielimenä.

Kaupunginjohtaja esittelee lautakunnalle käsiteltävät asiat.

Asiasta on odotettavissa vilkas keskustelu kaupunginvaltuustossa maanantai-iltana. Esimerkiksi suurimman ryhmän, keskustan, esityksessä ei ollut kaavoitus- ja elinvoimalautakunnan perustamista. Sen sijaan keskustan esityksessä oli maaseutuelinkeinolautakunta. Keskustan ryhmäkokouksessa todettiin, että ElMan tilalle tulee valita joko toinen lautakunat tai antaa sen tehtäviä muille lautakunnille.

Ryhmäpuheenjohtaja Eija Heikkilä sanoo, että keskustaryhmä toivoo, että toimikuntia ei enää perusteta, ettei laillisuusasioista jää tulkinnan varaa.

Lisäksi Kalajoella on käyty keskustelua siitä, voidaanko virkaan nimetä ilman julkista hakua.

Artikkelia korjattu 25.2.2019 klo 07.53. Täsmennetty keskustan esitystä.