Analyysi: Brexit-neuvottelut aloitetaan uudelleen, mutta mistä neuvotellaan?

Pääministeri Mayn Brysselin-matka ylitti odotukset vain siksi, että odotukset oli viritetty niin matalalle, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Brexit
Britannian pääministeri Theresa May puhui toimittajille tavattuaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin Brysselissä.
Britannian pääministeri Theresa May puhui toimittajille tavattuaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin Brysselissä.Stephanie Lecocq / EPA

BrysselBritannia eroaa EU:sta 50 päivän kuluttua, ja nyt on päätetty käynnistää uudelleen keskustelut eron ehdoista.

Pääministeri Theresa May ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmoittivat uusista neuvotteluista tapaamisensa jälkeen tänään torstaina. Epäselväksi jää, mistä osapuolet aikovat neuvotella.

Mayn ja Junckerin lausunto kertaa reunaehdot: May haluaa muuttaa erosopimusta. Junckerin mukaan erosopimus ei ole avattavissa uusille neuvotteluille.

Junckerin mukaan EU voi kyllä neuvotella toisesta paperista eli poliittisesta julistuksesta, joka määrittelee EU:n ja Britannian tulevan suhteen pohjan. Tämä ei kuitenkaan näytä riittävän Maylle eikä Britannian parlamentin alahuoneelle, joka on torjunut erosopimuksen nykymuodossaan selvin lukemin.

Neuvottelut jatkuvat maanantaina, kun brexit-ministeri Stephen Barclay tapaa EU:n pääneuvottelijan Michel Barnier'n Strasbourgissa. Torstai ei tuonut valoa siihen, mistä neuvottelupöydässä aiotaan puhua.

Neuvottelulupaus tarkoittaa kuitenkin sitä, että pääministeri Mayn ei tarvinnut palata Lontooseen täysin tyhjin käsin. Tämä on hieman enemmän kuin Brysselin-matkan annilta odotettiin.

Odotuksia on etenkin EU:n puolelta viritetty mahdollisimman matalalle aina siitä saakka kun Britannian parlamentin alahuone lähetti Mayn takaisin Brysseliin hakemaan "vaihtoehtoisia järjestelyitä" ratkaisulle, jonka tarkoitus on välttää rajatarkastukset Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalla.

EU on toistanut papukaijan tavoin, että erosopimuksesta ei neuvotella. Odotusarvo oli, että May tulee Brysseliin ja hänelle annetaan pakit.

Odotuksia laski entisestään Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin eilinen tokaisu, jonka mukaan helvetissä on erityinen paikka niille, jotka ajoivat Britannian eroa ilman minkäänlaista suunnitelmaa siitä, miten se voitaisiin toteuttaa turvallisesti.

Tuskin sanat tulkittiin Britanniassa loukkauksena. Ne antoivat viileät lähtökohdat Theresa Mayn ja Tuskin tapaamiselle torstaina.

Toisaalta ne antoivat Maylle tilaisuuden näyttäytyä brittien kansallisen ylpeyden puolustajana. May sanoi Tuskin tapaamisen jälkeen ottaneensa asian esille Tuskin kanssa.

– Kielenkäyttö ei ollut hyödyllistä ja aiheutti laajaa tyrmistystä Britanniassa, May sanoi, ja kertoi kehottaneensa Tuskia keskittymään siihen, että Britannian ja EU:n välit saadaan pidettyä likeisinä tulevaisuudessakin.

Olemattomien odotusten olosuhteissa Mayn matka olikin eräänlainen torjuntavoitto. Jonkinlainen neuvotteluprosessi on saatu liikkelle. Loukattua kunniaa on puolustettu.