Kanadalaisdiplomaatit haastavat maansa hallituksen oikeuteen ”Havanna-syndrooman” vuoksi - ”Vaimoni ei ole enää entisensä”

Diplomaattien mukaan Kanadan hallitus pimitti ratkaisevan tärkeitä tietoja Havanna-syndroomaksi kutsutusta sairaudesta sekä vähätteli asian vakavuutta.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau oli puhumassa Havannan yliopistossa marraskuussa 2016. Kuva: Enrique de la Osa / EPA

Joukko kanadalaisdiplomaatteja on haastanut maansa hallituksen oikeuteen sairastuttuaan mystiseen äänisairauteen Kuuban-komennuksellaan Havannassa. Kaikkiaan 14 henkilöä, joiden joukossa on myös diplomaattien perheenjäseniä, vaatii hallitukselta korvauksia yhteensä 28 miljoonaa Kanadan dollaria eli reilut 18,5 miljoonaa euroa.

Yhdysvaltalais- ja kanadalaisdiplomaatteja kutsuttiin viime vuonna kotiin Kuubasta Havanna-syndroomaksikin kutsutun mystisen sairauden vuoksi. Sairastuneet kärsivät muun muassa päänsärystä, pahoinvoinnista, kuulovaikeuksista ja huimauksesta. Osalla on todettu lievä aivovamma tai aivotärähdyksen kaltainen tila.

Oikeuskanteen nostaneet kanadalaisdiplomaatit katsovat, että Kanadan hallitukselta kesti aivan liian pitkään ryhtyä toimiin asiassa. Ryhmän mukaan hallitus epäonnistui heidän suojelemisessaan, pimitti ratkaisevan tärkeitä tietoja sairaudesta sekä vähätteli asian vakavuutta.

Kanadan hallitus on vahvistanut, että yhdeksän aikuista ja viisi lasta sairastui epätavalliseen sairauteen ollessaan Havannassa.

Oikeuskanteessa todetaan, että diplomaattikomennukselle Havannaan lähetetyt eivät saaneet mahdollisuutta tehdä päätöstä siitä, haluavatko he riskeerata oman terveytensä asettumalla Havannaan, koska riskien vakavuudesta ei ollut tiedotettu etukäteen.

– Tämän lisäksi asianomaisilta riistettiin mahdollisuus suojella omia lapsiaan, jonka vuoksi heidän on elettävä sen asian kanssa, etteivät heidän lapsensa toivu täysin ehkä koskaan, todetaan kanteessa.

Uusia työntekijöitä lähetettiin Kuubaan USA:n varoituksista huolimatta

Eräs korvauksia hakeva, nimettömänä pysyttelevä diplomaatti kertoo CBS:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, ettei hänen vaimonsa ole enää entisensä.

– Hänellä on muistikatkoja, päänsärkyä ja kuulovaikeuksia. Hän ottaa puhelimen käteen soittaakseen, mutta unohtaa, miksi on soittamassa. Hän astuu huoneeseen tietämättä miksi, diplomaatti kertoo.

CBS:n mukaan Kanadan Kuuban-lähetystössä työskennelleet alkoivat saada ensimmäisiä ”Havanna-syndrooman” oireita keväällä 2017. Tämän jälkeen useat perheet muuttivat pois Havannasta.

Kanada lähetti kuitenkin aina huhtikuuhun 2018 saakka uusia työntekijöitä Kuubaan yhdysvaltalaisviranomaisten varoituksista huolimatta. Yhdysvallat veti ei-välttämättömiä työntekijöitään Havannasta pois syyskuussa 2017 todeten tuolloin, että kaikkiaan 21 lähetystötyöntekijää oli saanut poikkeuksellisia oireita.

Viime kuussa Kanada ilmoitti puolittavansa henkilökuntansa määrän Havannassa.

Teorioita mikroaaltoaseesta ja sirittävistä sirkoista

”Havanna-syndrooma” on aiheuttanut vakavan diplomaattisen selkkauksen Yhdysvaltojen ja Kuuban välille. Yhdysvaltalaiset ovat epäilleet lähetystöhenkilökuntansa joutuneen akustisen aseen kohteeksi. Kuuba on toistuvasti kiistänyt syytökset.

Syyskuussa New York Times (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että lähetystön työntekijöiden raportoimat oudot oireet saattoivat olla peräisin mikroaaltoaseesta. Muita aiemmin esitettyjä teorioita oireille ovat olleet myös tulehdukset ja ahdistuneisuus. Jotkut asiantuntijat puhuivat aiemmin massahysterian mahdollisuudesta.

Tammikuun alussa amerikkalaiset ja brittiläiset tutkijat kertoivat epäilevänsä, että äänet saattaisivat olla erään sirkkalajin siritystä. Tuolloin Guardian kirjoitti, että häiriöitä aiheuttavan äänen alkuperän paljastuminen ei välttämättä tarkoita, että hyökkäyksiä ei olisi tapahtunut. Se kuitenkin heittää epäilyksen siitä, ovatko äänet olleet syynä lähetystön henkilökunnan sairastumiselle.