Helsinkiläiskoulun ex-rehtori tänään tuomiolla – jättikö ilmoittamatta alaisensa oppilaille lähettämistä seksiviesteistä?

Syytteen kiistävälle rehtorille vaaditaan sakkotuomiota virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kotimaa
Helsingin käräjäoikeus sisältä.
Helsingin käräjäoikeus sisältä.Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään ratkaisun siitä, rikkoiko helsinkiläiskoulun entinen rehtori virkavelvollisuuttaan hyväksikäytöstä tuomitun opettajan tapauksessa.

Syyttäjän mukaan rehtori jätti ilmoittamatta poliisille epäilyn, jonka mukaan koulun oppilas oli joutunut seksuaalirikoksen uhriksi.

Rehtorina toimineen naisen tietoon oli syytekirjelmän mukaan saatettu, että yläkoulun miespuolinen opettaja oli viestitellyt seksuaalissävytteisesti alle 16-vuotiaalle pojalle.

Syyttäjä katsoo, että jättämällä opettajasta rikosilmoituksen tekemättä rehtori rikkoi tahallaan virkavelvollisuutta vuosina 2014–2017.

Miesopettaja tuomittiin joulukuussa puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen kaikkiaan yhdeksän lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

"Syyttäjän kuvaus ei pidä paikkaansa"

Syytetty rehtori kiistää syytteen. Hänen puolustuksensa mukaan syyttäjän kuvaus teosta ei pidä paikkaansa.

– Hänen tietoonsa ei ollut tullut, että opettaja olisi lähettänyt oppilaalle kuvia itsestään vähissä vaatteissa. Häntä oli informoitu ainoastaan siitä, että oppilas lähetti kuvan itsestään ja kaveristaan opettajalle ja että opettaja ja oppilas ovat jutelleet, kirjallisessa vastauksessaan sanotaan.

Puolustuksen mukaan rehtori piti opettajan keskustelua oppilaalle sopimattomana, mutta ei silti katsonut jatkotoimia tarpeellisiksi.

– Hän ei ole katsonut, että keskustelu olisi vaarantanut oppilaan kehitystä ja että lastensuojelun tarve pitäisi sen perusteella tutkia. Ei myöskään ollut syytä epäillä, että opettaja olisi tehnyt lapseen kohdistuvan seksuaalirikoksen, vastauksessa sanotaan.