Thaimaan politiikassa yllätyskäänne: Sotilasjuntan johtaja saa maalisvaaleissa vastaehdokkaakseen prinsessan

Prinsessa Ubolratana edustaa entisen pääministerin Thaksin Shinawatran poliittisten perillisten puoluetta.

Thaimaan politiikka
Thaimaan prinsessa Ubolratana kävelee kuninkaallisen kaartin saattelemana.
Thaimaan prinsessa Ubolratana osallistui isänsä, edesmenneen kuningas Bhumibolin muistotilaisuuteen Bangkokissa 27. lokakuuta 2017.Pongmanat Tasiri / EPA

Yllätysilmoitus kuningashuoneesta myllää Thaimaan politiikkaa. Kuninkaan vanhempi sisar prinsessa Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi pyrkii pääministeriksi maaliskuun parlamenttivaaleissa.

Thaimaassa korkeassa arvossa pidetyt ja lailla tiukasti suojatut kuninkaalliset ovat perinteisesti pysyneet etäällä politiikasta. 67-vuotias Ubolratana edustaa vaaleissa puoluetta, joka on tukenut Thaimaassa 13 vuotta sitten syrjäytettyä pääministeriä Thaksin Shinawatraa.

– Prinsessa on puolueen ainoa ehdokas. Hän on asiantunteva ja erittäin sopiva. Uskon, ettei hänen ehdokkuudelleen ole mitään laillisia esteitä, sanoi Thai Raksa -puolueen johtaja Preechapol Pongpanich.

Thai Raksa -puolueen johto esittelee prinsessa Ubolratanan ehdokasilmoitusta.
Thai Raksa -puolueen johtaja Preechapol Pongpanich esitteli prinsessa Ubolratanan ehdokasilmoitusta Bangkokissa 8. helmikuuta 2019.EPA

Thai Raksa on rakentunut Thaksinin entisistä tukijoista ja punapaitoinakin tunnetusta Diktatuurin vastainen yhteisrintama -nimisestä liikkeestä. Thaimaan rojalistit ovat aiemmin pitäneet Thaksinia ja hänen tukijoitaan monarkian vastustajina.

Ubolratana itse kommentoi ehdokkuttaan myöhemmin perjantaina Instagram-kuvapalvelussa. Hän kirjoitti luopuneensa kuninkaallisista arvonimistään ja harjoittavansa nyt oikeuksiaan "perustuslain alaisena Thaimaan kansalaisena ilman mitään etuoikeuksia".

Kuningas itse kommentoi siskonsa ehdokkuutta hieman myöhemmin. Kuninkaan mielestä ehdokkuus ei ole sopivaa.

Sotilashallinnon johtaja haluaa jatkaa pääministerinä

Ubolratanan päävastustaja vaaleissa on sotilashallinnon johtaja Prayuth Chan-ocha, joka ilmoitti ehdokkuudestaan perjantaina. Hän edustaa Palang Pracharat -puoluetta, joka pidetään yleisesti armeijan poliittisena siipenä.

– En pyri jatkamaan omaa valtakauttani, vaan teen tämän maan ja kansan hyväksi, Prayth sanoo lausunnossaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan toinen armeijaa tukeva puolue vaatii Thaimaan vaalikomissiota hylkäämään prinsessa Ubolratanan ehdokkuuden. Puolueen johtajan mukaan ehdokkuus saattaa rikkoa lakia, jonka mukaan poliittiset puolueet eivät saa hyödyntää kuninkaallisia kampanjoissaan.

Vaalikomission on hyväksyttävä tai hylättävä ehdokkaat ensi perjantaihin mennessä.

Thaimaassa kuohunut jo vuosia

Sotilasjuntta kampesi vuonna 2014 vallasta silloisen pääministerin, Thaksinin sisaren Yingluck Shinawatran. Armeija syrjäytti myös Thaksinin vuonna 2006.

Poliittinen kuohunta Thaimaassa on jatkunut jo 2000-luvun alusta lähtien. Karkeasti jaettuna vastakkain ovat yhtäällä armeija ja Bangkokin varakkaat sekä toisaalla maaseudun vähävarainen väestö, jota Thaksinin populistinen politiikka puhutteli. Sekä Thaksin että Yingluck elävät nykyään maanpaossa.

Prinsessa asui vuosikymmeniä Yhdysvalloissa

Sveitsissä syntynyt prinsessa Ubolratana opiskeli 1970-luvulla Yhdysvalloissa huippuyliopistoissa terveystieteen maisteriksi ja meni naimisiin yhdysvaltalaismiehen kanssa. Silloin hän menetti kuninkaalliset arvonimensä.

Hän palasi Thaimaahan vuonna 2001 erottuaan miehestään ja on sen jälkeen edustanut jälleen virallisestikin Thaimaan kuningashuonetta. Häntä kutsutaan tätä nykyä tittelillä Tunkramom Ying eli "Kuningattaren tytär".

Thaimaan lainsäädäntö kieltää ankarasti kuninkaallisten loukkaamisen, ja lakien nojalla langetetaan usein pitkiä vankeustuomioita. Uutistoimisto AFP:n mukaan ei ole täysin selvää, koskevatko nämä lait myös Ubolratanaa vaalikampanjan aikana.

Ennakkotapausta ei ole, sillä Thaimaassa ei ole ollut kuninkaallista poliittisena johtajana sen jälkeen, kun maa muuttui absoluuttisesta perustuslailliseksi monarkiaksi vuonna 1932.

Uutista on päivitetty klo 10.20 ja 11.46: Lisätty armeijaa tukevan puolueen vaatimus prinsessa Ubolratanan ehdokkuuden hylkäämisestä sekä Ubolratanan omat kommentit.

Lähteet: Reuters, AP, AFP