Inarin koulun rakenteista löytyi mikrobeja ja sisäilmasta mineraalivillaa

Inarin kylään tarvitaan mahdollisesti kokonaan uusi koulurakennus ennen kuin ongelmat saadaan loppumaan.

Inari
Inarin koulukeskus
Inarin koulukeskus huhtikuussa 2013

InariInarissa järjestettiin torstaina illalla yleisötilaisuus, jossa esiteltiin Inarin koulun sisäilmamittausten tuloksia vanhemmille. Koulurakennuksen perustuksista on löytynyt mikrobeja, ja sisäilmassa on liikaa mineraalivillakuituja.

Monella vanhemmalla on ollut jo pitkään huoli koululaisten terveydestä. Erilaisia oireita on ollut jo pitkään, kertoo vanhempi Áile Aikio.

– Raportti kertoo, että täällä on vakavia ongelmia sisäilmassa. Nyt meille kerrottiin, että tätä tutkitaan lisää. Me ollaan nyt odotettu näitä tuloksia aika pitkään, mutta mitään ei näytä tapahtuvan.

– Minun lapsi oireilee, mitä minä kerron hänelle? Joka koulupäivän jälkeen hänellä on paha päänsärky. Toinen paha oire on, että hänen käsistään lähtee nahka.

Koulurakennus remontoitiin vasta vesivahingon vuoksi

Inarin kunnan sivistysjohtaja Ilkka Korhonen lupaa korjauksia ongelmiin, mutta ne eivät kaikki toteudu nopealla aikataululla.

– Ensiksi pitää ratkaista se kuituongelma. Toivon mukaan se saadaan pienemmillä toimilla ratkaistuksi. Kauhean suuria remontteja tähän ei kannata ryhtyä tekemään edellisen remontin perään.

Korhosen mukaan on hyvin mahdollista, että rakennuksen käyttöaika on lopussa ja pitää alkaa suunnitella kokonaan uutta rakennusta. Inarin koulu toimii monitoimitalossa, jossa on tiloja myös päiväkodeilla, ruokapalvelulla ja terveystoimella.

Rakennuksessa on vasta tehty remontti vesivahingon vuoksi, ja siellä on tehostettu siivousta sekä puhdistettu ja säädetty ilmanvaihtoa. Lisäksi sinne on päätetty asentaa ilmanpuhdistimia.

Lue lisää

Utsjoen kunta rakennuttaa kolme uutta koulua – Karigasniemeläiset joutuivat pettymään aikatauluun

Sodankylässä koululaisten vanhemmat mietteliäinä – Kitisenrannan osin huonokuntoinen koulu otetaan laajempaan käyttöön

”Mennään kohti valoa” – Napapiirin yläasteella ollaan tyytyväisiä evakkoratkaisuun

Yli 400 koululaista evakkoon sisäilmaongelmien takia Rovaniemellä

Inari yrittää kohentaa monitoimitalon sisäilmaa