Vain muutama nykyisistä saamelaiskäräjäjäsenistä asettuu varmasti ehdolle syksyn vaaleissa – muun muassa puheenjohtaja jättää Saamelaiskäräjät

Yle Saame selvitti nykyisten saamelaispoliitikoiden ajatuksia tulevista vaaleista.

Saamelaiskäräjät
Saamelaiskäräjät 2016–2019.
Saamelaiskäräjät 2016–2019.Saamelaiskäräjät

Suomen saamelaiset äänestävät jälleen ensi syksynä itselleen uuden edustuston, Saamelaiskäräjät.

Yle Saame selvitti nykyisten saamelaiskäräjäpoliitikoiden ajatuksia tulevista vaaleista. Saamelaiskäräjien 21 jäsenestä ja kolmesta varajäsenestä toimitus tavoitti kyselyyn kaikki jäsenet yhtä varajäsentä lukuunottamatta. Vastausten perusteella suurin osa jäsenistöstä harkitsee yhä jatkoaan.

Neljällä jäsenellä vahva halu seuraavalle kaudelle

Vain neljä Saamelaiskäräjien jäsentä kertovat varmasti lähtevänsä ehdolle ensi nelivuotiskaudelle. He ovat inarilainen Anu Avaskari, enontekiöläinen Ulla Magga sekä utsjokelaiset Anne Nuorgam ja Nilla Tapiola.

Saamelaiskäräjien nykyinen toinen varapuheenjohtaja, enontekiöläinen Tuomas Aslak Juuso sekä inarilainen jäsen Neeta Jääskö arvioivat varovaisin sanoin alkavansa ehdolle, jos saavat tarpeeksi tukea taakseen.

Saamelaiskäräjävaaleissa ehdokkaan voi asettaa kolmen saamelaisen perustama valitsijayhdistys.

Muun muassa nykyinen puheenjohtaja jättää Saamelaiskäräjät

Suomen Saamelaiskäräjien puheenjohtaja, inarilainen Tiina Sanila-Aikio sen sijaan kertoo jättävänsä saamelaispolitiikan tämän kauden jälkeen. Sanila-Aikio on istunut Saamelaiskäräjillä kaksi kautta.

Myös pitkäaikainen saamelaiskäräjäpoliitikko, inarilainen varajäsen Pekka Pekkala lopettaa tähän kauteen. Hän toimi käräjillä ensin kahdeksan vuotta jäsenenä vuosina 2004–2011, jonka jälkeen varajäsenenä vuosina 2012–2019.

– En rupea enää pelleilemään, kommentoi Pekkala Yle Saamelle.

Kuluvan vaalikauden ensikertalaiset, utsjokelainen Aslak Holmberg sekä tamperelainen Jan Saijets kertovat myöskin jättäytyvänsä pois Saamelaiskäräjien politiikasta.

Suurin osa ei ole vielä pohtinut ehdokkuuttaan – “Asia ei ole vielä ajankohtainen”

Yle Saamen kyselyyn vastanneista, kaikkiaan 23 saamelaiskäräjäjäsenestä suurin osa, 13 jäsentä, ei ole vielä päättänyt tai edes miettinyt ehdokkuuttaan ensi syksyn vaaleissa.

Osan mielestä ehdokkuus ei ole vielä ajankohtainen, osa taas haluaa nähdä, mihin suuntaan asiat kehittyvät kuluvan loppukauden aikana.

– Viime vuosi oli raskas, mutta toisaalta olemme onnistuneet kehittämään Saamelaiskäräjien toimintaa. Vaaleihin lähteminen on paljolti kiinni siitä, onnistummeko vaikuttamaan Suomen valtion tulevaan hallitusohjelmaan, kommentoi helsinkiläinen jäsen Pentti Pieski.

Saamelaiskäräjien enontekiöläinen jäsen Pigga Keskitalo on tänä keväänä ehdolla Suomen eduskuntavaaleissa, ja aikoo tehdä päätöksen saamelaiskäräjävaalien suhteen vasta eduskuntavaalien jälkeen.

Saamelaiskäräjien inarilainen varapuheenjohtaja Heikki Paltto, inarilaiset jäsenet Kari Kyrö, Jouni Aikio, Veikko Feodoroff, Tanja Sanila, Magreta Sara ja Kirsti Kustula, vuotsolainen jäsenPetra Magga-Vars sekä utsjokelaiset jäsen Antti Sujala ja varajäsen Asko Länsmaneivät näe ehdokkuuspäätöstä vielä ajankohtaisena asiana.

Vuotsolainen jäsen Jouko Hetta yhtälailla harkitsee asiaa, mutta tekisi tilaa myös nuoremmille.

– Toivoisin, että saisimme Vuotsosta myös nuorisoa mukaan. En tiedä vielä, lähdenkö itse ehdolle, kertoo Hetta Yle Saamelle.

Yle Saamen toimitus ei tavoittanut juttuun enontekiöläistä varajäsentä Nihkolas Valkeapäätä.

Enemmän vaaleista sekä vaalivuoden aikataulusta voi lukea Saamelaiskäräjien nettisivulta (siirryt toiseen palveluun).