Teollisuustuotanto kasvoi taas – silti pitkä matka finanssikriisiä edeltävään aikaan

Teollisuuden uusien tilausten määrä oli joulukuussa kasvussa. Koko vuoden aikana kasvu jäi miinukselle.

teollisuustuotanto
Mies hitsaa.
Kristiina Lehto / Yle

Teollisuustuotanto kasvoi viime vuonna 3,7 prosenttia toissa vuodesta, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun). Teollisuustuotanto on nyt kasvanut kolme vuotta peräkkäin.

Joulukuussa tuli plussaa sekä vuoden takaiseen että marraskuuhun verrattuna. Toissa vuoden joulukuuhun verrattuna teollisuustuotanto kasvoi 3,3 prosenttia. Marraskuusta tuotanto kohosi 1,3 prosenttia.

Tilastokeskus huomauttaa, että kasvusta huolimatta teollisuustuotanto on edelleen runsaat 9 prosenttia finanssikriisiä edeltävän vuoden 2008 alapuolella.

Myös teollisuuden uudet tilaukset (siirryt toiseen palveluun) nousivat Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa, mutta koko vuonna tuli miinusta. Teollisuus sai uusia tilauksia joulukuussa 6,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko vuonna uudet tilaukset vähenivät 1,8 prosenttia.

Yritykset saivat joulukuussa eniten uusia tilauksia metalliteollisuudessa. Selvää kasvua oli myös papereissa sekä paperi- ja kartonkituotteissa.

Tilastokeskus varoittaa, että uusia tilauksia koskevalle tilastolle on tyypillistä voimakkaat kuukausittaiset heilahtelut. Viime vuonna uudet tilaukset nousivat elokuussa, 25,0 prosenttia. Marraskuussa uudet tilaukset puolestaan supistuivat 37,4 prosenttia.