Siniset lupaa vaaleissa turvallisuutta: Tuhat uutta poliisia ja sata hävittäjää

Pienin hallituspuolue, siniset, taistelee huhtikuun eduskuntavaaleissa olemassaolostaan.

Puolueen puheenjohtaja Sampo Terho sinisten vaaliohjelman julkistamistilaisuudessa Helsingissä 8. helmikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ylen tuore kannatusmittaus näyttää sinisille 1,4 prosentin kannatusta, mikä tarkoittaisi vaalituloksena puolueen asemien täydellistä romahdusta.

Kesällä 2017 perussuomalaisista irtautuneilla sinisillä on Sipilän hallituksessa viisi ministeriä ja kansanedustaja Maria Lohelan lähdön jälkeen eduskunnassa 17 kansanedustajaa.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa sinisillä on parhaat mahdollisuudet kansanedustajan paikkaan Uudenmaan vaalipiirissä, missä ehdolle asettuvat ainakin puoluejohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho, puolustusministeri Jussi Niinistö ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo. Puolueessa elätellään vielä toivoa myös ulkoministeri Timo Soinin vetoavusta.

Poliisit ja hävittäjät tuovat turvaa

Sinisten vaaliohjelman kärjessä ovat turvallisuuskysymykset. Siniset haluaa tuhat uutta poliisia kentälle. Hätäkeskuksiin, pelastustoimeen ja rajavartiostoon vaaditaan myös lisää henkilöstöä.

Sinisten mielestä väkivalta- ja seksuaalirikosten tuomioita pitäisi koventaa ja nettisaalistaminen tulisi laittaa kuriin.

Maanpuolustukseen siniset esittää lisää rahaa ja tavoitteena on sata uutta hävittäjää nykyisten noin 60 Hornetin tilalle.

Tavoitteena kannustava perusturva

Keskusteluun sosiaaliturvan uudistamisesta siniset tarjoaa omaa perusturvamalliaan. Siniset lupaa perusturvaa pienten tulojen päälle ja puolue linjaa, että työnteon on oltava aina kannattavaa.

Pienimpiin eläkkeisiin siniset esittää tasokorotusta. Kotihoidontukea on sinisten mielestä korotettava, ja perheiden on saatava päättää perhevapaista.

Tulevassa vaalikeskustelussa sinisten edustajat joutuvat vielä vastaamaan siihen, miten puolueen kaikki vaalilupaukset rahoitetaan.

Terho: Yhden sivun vaaliohjelma

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho korostaa, että sinisten vaaliohjelman linjaukset ovat tavoitteita eikä lupauksia.

– Tavoitteilla ei ole hintalappuja, mutta lupaamme tehdä töitä näiden tavoitteiden puolesta, Terho linjasi sinisten vaalistartissa Helsingissä.

Terho kehui, että jokainen sinisten kansanedustajaehdokas pystyy esittelemään puolueen yhden sivun mittaisen vaaliohjelman. Terhon mukaan vaaliohjelmaan ei tarvita satoja sivuja.

Rahoitusta muovi- ja hiiliveroilla

Puoluejohtaja Terho sanoi, että valtiovarainministeriön virkamiesten talouslinjaukset on otettava vakavasti. Veroja ei voi laajasti korottaa, mutta Terhon mukaan siniset on valmis rahoittamaan menojen lisäyksiä haittaveroilla, kuten muovi- ja hiiliveroilla.

– Meidän on löydettävä edelleen keinoja pitää julkissektorin menot kurissa, tehostaa, uudistaa rakenteita ja sitten äärimmäisessä tapauksessa leikata, mutta tällä hetkellä ei ole leikkaustarvetta, koska meidän talouspolitiikkamme on onnistunut, Terho totesi.