Kemijoki Oy kysyi näkemyksiä Taivalkosken vaelluskalaratkaisusta – kalauoma sai kannatusta selvästi eniten

Kemijoki Oy alkaa selvittää, onko Taivalkosken voimalaitoksen yhteyteen mahdollista rakentaa kalauoma.

Kemijoki Oy
Tornionjoesta pyydetty lohi.
Minna Aula / Yle

Äänestystulos Taivalkosken voimalaitoksen vaelluskalaratkaisusta on selvillä. Kemijoki Oy keräsi tammikuun ajan näkemyksiä siitä, mikä olisi vaelluskaloille paras padon ohitusratkaisu Taivalkosken voimalaitoksen yhteydessä.

Mielipiteensä kertoi yli 1700 ihmistä. Selvästi eniten kannatusta sai kalauoma, jonka puolesta äänesti 65 prosenttia mielipiteensä ilmaisseista. Kalasydän sai 30 prosenttia ja perinteinen kalaporras sai vain viisi prosenttia äänistä.

Kemijoki Oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttula ei osannut odottaa kyselystä aivan tällaisia tuloksia.

–Kalauoman suuri suosio ei ollut yllättävä tulos, mutta kalaportaan pieni suosio oli kyllä yllätys.

Maastomittaukset tehdään kesällä

Yhtiö tekee tarvittavat maastomittaukset ensi kesän aikana. Suunnittelutyöhön ryhdytään, jos suunnitelma Taivalkosken voimalaitokselle voidaan laatia.

Kalauoman rakentaminen suureen jokeen on uusi asia Kemijoki-yhtiölle. Uomia on Suomessakin rakennettu, muuta yleensä pienempiin jokiin.

– Minun tiedossani ei ole yhtään tämän kokoluokan jokeen tehtyä kalauomaa, Huttula muistelee.

Yhtiö on jo alkanut etsiä kalauoman rakentamiseen perehtyneitä suunnittelijoita.

Mahdollinen suunnitelma valmistuisi jo tänä vuonna

– Mikäli osoittautuu, että suunnitelma kalauomasta on mahdollista tehdä, uskoisin suunnitelman olevan valmis tämän vuoden aikana. Sen jälkeen on edessä lupahakemuksen harkitseminen, ympäristöpäällikkö Erkki Huttula kertoo.

Huttulan mukaan kalauomaa ei rakenneta, jos sitä ei pystytä järkevästi linjaamaan ja toteuttamaan.

– Siellä joudutaan tekemään joitakin teknisiä rakenteita, koska alakanava on aika jyrkkäseinäinen. Nämä selviävät suunnittelun myötä eikä niihin tässä vaiheessa voi ottaa kantaa, Huttula sanoo.

"Kalasydän ei ollut yhtiön suosikki"

Kalasydän-järjestelmä on uusi innovaatio, jota testattiin viime kesänä Isohaaran voimalaitoksen ala-altaalla. Sen toiminta perustuu lappotekniikkaan, jossa vaelluskala ohjataan houkutusvirtaaman avulla putkistoon ja edelleen yläaltaaseen.

Kalauomaan ja kalaportaaseen joudutaan laskemaan vettä, mikä on pois sähköntuotannosta, mutta Kalasydän ei kuluta vettä. Etukäteen arvioitiin, että Kalasydän olisikin yhtiölle mieluinen vaihtoehto.

Huttunen kieltää, että Kalasydän olisi ollut yhtiön suosikki.

– Tietysti jokainen kuutio, joka voimalaitoksen ohi menee, on pois uusiutuvan sähkön tuotannosta, mutta se ei ole tässä asiassa olennaista. Kalasydän kuluttaa jonkin verran sähköä, joten siitäkin on kuluja, Huttula toteaa.

Kemijoki Oy kertoi kyselyn avatessaan, että yleisön mielipiteellä on merkitystä, mutta ei kuitenkaan luvannut, että yleisön suosikki valittaisiin.

– Vaikka äänestys oli suuntaa-antava, me kunnioitamme äänestystulosta sillä tavalla, että selvitämme mahdollisuuden rakentaa kalauoma. Tämän me lupasimme ja siinä me pysymme, Huttula muotoilee.