Hyppää sisältöön

Hallitus sai luottamuksen äänin 99–88 – Opposition kysymys vanhusten hoidon huonosta tilasta ei kaatanut hallitusta, katso video

Opposition välikysymysilmoituksen jälkeen hallituspuolueet ilmoittivat tukevansa nykyistä sitovampaa hoitajamitoitusta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo sormi äänestysnapilla eduskunnan täysistunnossa.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) äänestämässä eduskunnassa perjantaina. Tiistaina kokoomus ilmoitti viimeisenä hallituksesta, että puolueella on valmius tarkistaa näkemystään vanhusten hoidon hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin nykyistä sitovampana.

Hallitus on saanut eduskunnan luottamuksen välikysymysäänestyksessä vanhusten hoidon tilasta äänin 99–88. Poissa äänestyksestä oli 12 edustajaa.

Koko oppositio teki yhdessä välikysymyksen, joka keskittyi suosituksen sijasta vanhusten hoidon sitovaan hoitajamitoitukseen. Esillä eduskunnan välikysymyskeskustelussa olivat myös riittävät resurssit vanhusten hoitoon ja hoidon valvontaan.

Oppositio epäili myös, ettei sote-uudistus turvaisi suomalaisten oikeutta yhdenvertaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Katso tämän jutun lopusta, miten kukin kansanedustaja äänesti.

Luottamusäänestyksessä niin hallituspuolueiden kuin oppositiopuolueidenkin rintamat pitivät. Yksikään hallituspuolueen edustaja ei äänestänyt hallituksen luottamusta vastaan. Eikä yksikään opposition kansanedustaja äänestänyt hallituksen luottamuksen puolesta.

Voit katsoa välikysymysäänestyksen videona Yle Areenassa. Näet äänestystallenteen myös klikkaamalla tämän jutun pääkuvan nuolikuviota.

Oppositio: Vanhusvälikysymys ehkä vaalikauden tehokkain

Eduskunnan oppositio arveli jo ennen keskiviikkoista keskustelua, että välikysymys vanhusten hoidosta voi olla tämän vaalikauden tehokkain. Perjantaina eduskunta äänesti, onko hallituksella eduskunnan luottamus vanhusten hoidon nykytilasta.

Oppositiosta SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ilakoi alkuviikosta, että seuraavana päivänä kun oppositio ilmoitti välikysymyksestä, hallituksessa keskusta ja siniset muuttivat kantaansa.

Tiistaina kokoomus ilmoitti viimeisenä hallituksesta, että puolueella on valmius tarkistaa näkemystään vanhusten hoidon hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin nykyistä sitovampana.

Hoitajamitoitus lakivalmisteluun, tuskin valmistuu ennen vaaleja

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti tiistaina, että hallitus käynnistää valmistelun vanhusten hoidon hoitajamitoituksen kirjaamiseksi lakiin.

Tosin Saarikko ei edelleenkään usko, että kaikkien puolueiden tuesta huolimatta lakia ehditään enää käsitellä eduskunnassa ennen vaaleja.

Välikysymyksessä koko oppositio vaati yhdessä, että riittävä, hoitoisuuden huomioiva hoitajamitoitus on kirjattava vanhuspalvelulakiin ja laatusuositukseen. Henkilöstömitoituksen toteutuminen on turvattava rangaistuksilla.

Oppositio teki myös yhteisen lakialoitteen, jossa vaadittiin hoitajamitoitukseksi seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa vanhusta kohti eli hoitajamitoitus olisi 0,7.

Hoitajamitoitus nyt suosituksena: Kymmenen vanhusta, viisi hoitajaa

Tällä hetkellä on voimassa suositus, että hoitajamitoitus olisi viisi hoitajaa kymmentä vanhusta kohti eli suositus on 0,5.

Kiistaa on ollut myös siitä, ketkä vanhusten hoidossa työskentelevästä henkilökunnasta voidaan laskea mukaan hoitajamitoitukseen.

Hoitajamäärä koskisi tehostetussa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa laitohoidossa olevien vanhusten hoitoa.

Vanhusten hoidon tila nousi poliittiseen keskusteluun sen jälkeen, kun Valvira ilmoitti keskeyttävänsä Esperi Caren yksityisen hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa vakavien laiminlyöntien takia. Sen jälkeen useat, muun muassa Ylen selvitykset ovat kertoneet laajoista ongelmista vanhusten hoidossa ympäri Suomea.

Välikysymys on opposition järein keino yrittää kaataa hallitus.

Jos hallitus olisi kaatunut perjantaina välikysymysäänestyksessä eli ei olisi saanut enää eduskunnan enemmistön luottamusta, pääministeri Juha Sipilä olisi joutunut pyytämään presidentiltä hallituksensa eroa.

Siinä tapauksessa olisi voinut olla mahdollista, ettei uusia hallitustunnusteluja olisi enää käynnistetty vaan epäluottamuksen saanut hallitus olisi jatkanut niin sanottuna toimitusministeristönä huhtikuun vaaleihin asti. Toimitusministeristön ei oleteta tekevän poliittisia päätöksiä vaan hoitavan käytännön asiat.

Juttua muokattu eduskunnan äänestyksen jälkeen perjantaina 8.2. 2019, kello 13.05. Lisätty mm. äänestystulos.

LUE LISÄÄ:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Katso miten kansanedustajat äänestivät

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.

Jos taulukko ei näy lataa sivu uudelleen.