Parolan lukion lakkautushanke järkyttää Hattulassa: opiskelijat marssivat ulos ensi keskiviikkona

Hattulan kunta suunnittelee rajua säästöohjelmaa, jossa Parolan lukio lakkautettaisiin. Uutinen järkytti opiskelijat.

Hattula
Parolan lukio
Parolan lukion lakkautussuunnitelmat ovat yllättäneet niin rehtorin kuin opiskelijatkin.Timo Leponiemi / Yle

Parolan lukion tulevaisuus on herättänyt vilkkaan keskustelun Hattulassa. Kunnan talouden tasapainottamistoimikunta esittää, että lukio-opetusta järjestävälle Koulutuskuntayhtymä Tavastialle esitettäisiin Parolan lukion lakkauttamista.

Talouden sopeuttaminen tulee käsiteltäväksi kunnanhallitukseen 18. helmikuuta ja asian ratkaisee valtuusto 6. maaliskuuta.

Hattulan sivistysjohtaja Jari Wihersaari tähdentää, että esitys on toimikunnan, ei sivistysjohtajan.

– Sivistyspuolella on mahdollisuus miettiä päiväkoteja, perusopetusta ja lukiota. Esitin toimikunnalle joitain vaihtoehtoja ja he tähän päätyivät.

Hattulan kunta maksaa sopimuksen mukaan alijäämää lukiokoulutuksesta, Wihersaaren mukaan viime vuonna 410 000 euroa, ja suurin piirtein samansuuruisia summia aiempinakin vuosina. Wihersaaren käsityksen mukaan säästöksi tulisi siis suunnilleen tuo summa vuosittain.

– Keskustelu voisi olla myös se, onko meillä peruskouluyksiköitä riittävä määrä tai liikaa. Lakisääteistä on varhaiskasvatus ja peruskoulu. Lukio on hyvä ekstrabonus, jos sellainen on.

Nuoret marssivat ulos ensi viikolla

Parolan lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja Venla Taipale näki Parolan lukion itselleen ensimmäisenä ja luonnollisena valintana. Hän on nyt valmis taistelemaan lukionsa puolesta.

– Olihan se valtava järkytys. En näe mitään järkeä siinä, että meidät siirrettäisiin Hämeenlinnaan.

Nuoret suunnittelevat vastatoimiksi muun muassa nimienkeruuta kansalaisaloitteeseen, ulosmarssia lukiolta ensi keskiviikkona ja mielipidekirjoituksia.

– Tarkoitus on saada toimeenpano siten, että Parolan lukiota ei lakkautettaisi. Me yritetään saada päättäjiä muuttamaan mielensä.

Nuoria lukiolaisia istumassa koulun käytävällä
Parolan lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja Venla Taipale, rahastonhoitaja Fia Kaila ja sihteeri Joona Ekholm ovat huolissaan lukionsa tulevaisuudesta.Timo Leponiemi / Yle

Taipale näkee lukion merkityksen isona tekijänä kunnan vetovoimalle.

– Lukion lopettaminen olisi monin tavoin iso menetys. Tämä on tärkeä opiskelupaikka itselle ja kaikille opiskelijoille täällä. Vanhemmille tämä on tärkeä omien nuorten puolesta. Hattulan kunnankin kannalta mietin, että on erikoista, että täältä vetovoimaa lähtee pois lukion lähdettyä.

Taipaleen mukaan Hattulan lukiossa parasta on pienet ryhmäkoot, yhteisöllisyys ja kaikkien yhtäläiset mahdollisuudet

– Minusta täällä on jopa paremmat mahdollisuudet kuin Hämeenlinnassa tai muuallakaan. Meillä on hyvä koulutuksen ja opiskelun taso ja kaikki ovat tuttuja toisilleen, saa henkilökohtaista tukea ja pääsee helposti vaikka opon kanssa juttelemaan, hän kehuu.

Lukion rehtori yllättyi: "Koko asia tuli puskista"

Parolan lukio sijoittui viime kevään STT:n lukiovertailussa (siirryt toiseen palveluun) (Turun Sanomat) maakunnan ykkössijalle. Vertailussa otetaan huomioon opiskelijoiden lähtötaso eli lukioiden ylioppilaskirjoitusten keskimääräisiä tuloksia verrataan kolme vuotta aiemmin lukiossa aloittaneiden yläkoulun päättötodistuksen keskiarvoon. Ylen viime kevään lukiovertailussa Parolan lukio sijoittui koko Suomen lukioiden listalla sijalle 70, maakunnan kakkossijalle Kaurialan lukion jälkeen.

Parolan lukion rehtori Reijo Järvinen muistaa vielä elokuun onnittelukahvit ylioppilaskokeiden tulosmenestyksestä. Järvinen kertoo, että koko lakkautusasia tuli niin sanotusti puskista.

– Ei ole edes kysytty, millä tavoin lukio voisi säästää. Toki tiesin, että kun marraskuussa talouden sopeuttamisohjelmaa lähdettiin rakentamaan, niin lukioasiat siinä varmasti tulevat esille. Mutta aikamoinen yllätys oli, että mennään näin järeään toimenpiteeseen.

Rehtori Reijo Järvinen puhuu kännykkään
Rehtori Reijo Järvinen muistuttaa, että päätökset jatkosta tehdään omistajapolitiikan kentällä. Timo Leponiemi / Yle

Jos lukio lakkaisi, Hattulassa ei olisi peruskoulun jälkeistä yleissivistävää opetusta, vaan 16-vuotiaat nuoret lähtisivät opintielle pois Hattulasta. Järvisen mukaan lukiossa jatketaan silti päivittäistä, tulevaisuuteen tähtäävää työtä.

– En vielä tiedä, mihin tämä johtaa. Nyt vasta laajempi keskustelu asiasta alkaa. Koulu toteuttaa omaa suunnitelmaansa koko ajan joka päivä ja valmistaudumme ensi syksynä siihen, että koulu mahdollisesti jatkuu. Päätöksethän tulevat kevään aikana.

Järvisen mukaan lukiokoulutus on Suomessa voimakkaasti aliresurssoitua. Missä tahansa lukiossa on hänen mukaansa vaarana tuottaa alijäämää, ellei ryhmäkokoja kasvateta rajusti.

Järvinen muistuttaa, että lakkautuspäätös on lopullinen.

– Jos lukio jostain lähtee, sitä ei sinne takaisin saa. Jos talouden ankarat lait vievät lukiokoulutuksen Hattulasta pois, niin ei sitä saa tänne rahallakaan.

Kaurialan lukiossa on vielä tilaa

Lakkautuksen toteutuessa lukiokoulutus siis keskitettäisiin Hämeenlinnaan, jossa toimii neljä lukiota: Hämeenlinnan lyseon lukio, sen aikuislinja sekä Kaurialan ja Lammin lukiot.

Asiassa aloitteellinen osapuoli on siis Hattula, ei koulutuskuntayhtymä, vaikka viime kädessä Parolan lukion lakkautuspäätöksen tekee Tavastian hallitus. Tavastian koulutuskuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen arvioi lakkautusesitystä tuoreeltaan perjantaiaamuna.

– Kuntayhtymähän järjestää lukiokoulutusta, mutta se on omistajakuntien yhteinen yhteisö, joka on tehty koulutuksen järjestämistä varten. Omistajakuntien toivetta mielellään kuullaan. Kuntayhtymällä ei ole tähän asiaan mitään kantaa vielä muodostettu.

Koulutuksen järjestäjänä Tavastia saa rahoitusta valtionosuusjärjestelmän kautta. Valtionosuus on viime vuosina laskenut ja kunnat ovat joutuneet rahoittamaan ylimenevän osan. Hattulan kunnalle tuo summa on talousarviossa ollut 360 000 euroa vuodessa, kertoo Haajanen.

Kaurialan lukio on mitoitettu 600 opiskelijalle ja siellä on nyt 480 opiskelijaa.

– Kakkos- ja kolmosvuosikurssin mahdollisesti siirtyville opiskelijoille Kauriala voisi olla hyvä vaihtoehto ainakin tilojen puolesta, pohtii Haajanen.

Ohje Parolan lukiota harkitseville

Yhteishaku on käynnistymässä ja ensimmäisen vuosikurssin tulevat opiskelijat ovat vasta valitsemassa omaa opiskelupaikkaansa. Jouni Haajasella on selvä käytännön ohje lukiota harkitseville: jos olet aikonut hakea Parolan lukioon ykkösvaihtoehtona, tee niin.

– Mieluummin Hämeenlinnan kaupungin alueella sijaitsevia lukioita sitten kakkos- tai kolmosvaihtoehdoksi. Jos Parolan lukio jatkaakin, toimintaa on aika vaikea jatkaa sekä toiminnallisesti että taloudellisesti, jos lukion koko kovasti hiipuu tämän asian käsittelyn seurauksena.

Yhteishaku lukiokoulutukseen alkaa 19. helmikuuta ja päättyy 12. maaliskuuta kello 15.00.