Hyppää sisältöön

Kyläkoulun lakkauttamisuhka sai pienen kylän asukkaat takajaloilleen – syntymässä on asukkaiden varjobudjetti, jota kunnanjohtajakin kiittelee

Taipalsaarelaisen kylän asukkaat tekevät kunnalle oman ehdotuksensa säästöjen saamiseksi.

Vehkataipaleen koulun 66 oppilasta uhkaavat jäädä ilman kyläkoulua. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

– Olemme tehneet paljon enemmän töitä kuin konsulttiyritys, toteaa taipalsaarelainen Lauri Kauppinen.

– Jos tämä olisi tiedetty, niin olisi pitänyt tilata kuntalaisilta selvitys eikä konsultilta, naurahtaa Taipalsaaren kunnanjohtaja Kari Kuuramaa.

Konsulttiyritys Perlacon teki viime vuoden lopulla 4 700 asukkaan Taipalsaaren kunnasta analyysin, jossa se pohti kunnan talouden tilaa ja säästötarpeita. Analyysin mukaan seuraavan kolmen vuoden aikana säästöjä pitäisi tehdä yli 2 miljoonan euron edestä. Muuten kunta olisi vaarassa menettää itsenäisyytensä.

– Kohta ei ole koko Taipalsaarta, jos ei tehdä jotain, kuvaili lokakuussa 2018 hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä Perlacon oy:stä.

Tammikuun lopussa julkaistu ohjausryhmän säästölista sai Taipalsaaren pienen kylän, Vehkataipaleen asukkaat tulistumaan. Konsultin säästölistalla luki yhtenä vaihtoehtona muun muassa koulun lakkauttaminen.

Vehkataipalelaiset pyysivät kunnalta säästölistan tarkemmat laskelmat ja saivatkin ne. He alkoivat perehtyä tarkemmin konsultin ehdottamiin talouden sopeutustoimiin.

– Ei laskelmia tarvinnut kovin kauaa penkoa, kun sieltä tuli esiin ristiriitaisuuksia, kertoo taipalsaarelainen Lauri Kauppinen, joka asuu Rehulan kylässä Vehkataipaleen vieressä.

40–50 kuntalaista tarkistaa laskelmien paikkansa pitävyyttä

Nelisenkymmentä vehkataipalelaista on laskenut viikon verran yötä päivää ohjausryhmän ehdottamia säästöjä. He ovat nyt tekemeässä oman vaihtoehtolaskelmaa säästöjen saamiseksi. Siinä haetaan säästöjä mahdollisimman monesta kohteesta kunnan toiminnoissa. Työtä tehdään isolla joukolla.

Merkittävin syy kuntalaisten oman säästölistan tekoon on uhka kyläkoulun lakkauttamisesta Vehkataipaleella.

Vehkataipaleen yli 100-vuotias koulu remontoitiin reilu vuosi sitten sadoillatuhansilla euroilla uudenveroiseksi. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Noin 11 kilometrin päässä Taipalsaaren kunnan keskustasta sijaitsevassa Vehkataipaleen koulussa on 66 oppilasta. Kyläläisten laskelmien mukaan kyläkoulua käyttää harrastuspaikkanaan viikoittain 170 ihmistä. Kahdeksan eri lähikylän ihmiset kokoontuvat koululle harrastamaan liikuntaa ja käsitöitä.

– Vehkataipale on ollut upea kylä elää ja asua. Me toivomme, että se säilyisi seuraavillekin sukupolville elävänä kylänä, sanoo Mirja Pulkkinen.

Lakkauttaminen tuntuu monen mielestä oudolta, sillä yli satavuotiaan hirsikoulun perusteellinen remontti valmistui vasta reilu vuosi sitten. Remontti maksoi useita satojatuhansia euroja.

– Koulu ei ole pelkkä koulu vaan se kokoaa ihmiset yhteen, kertoo Lauri Kauppinen.

Puolen miljoonan säästöt

Konsultin selvityksen mukaan koulujen keskittäminen Taipalsaaren kirkonkylälle ja sen lähellä olevalle Saimaanharjulle toisi kunnalle säästöä vuodessa reilu puoli miljoonaa euroa.

– Selvitykseen olisi pitänyt voida käyttää enemmän aikaa ja resursseja, että luvut saataisiin avattua tarkemmin. Olemme kiinnittäneet huomiota niiden taulukossa olevien lukujen ristiriitaisuuteen ja epätarkkuuteen, sanoo Mirja Pulkkinen.

Kaikesta huolimatta kuntalaiset kiittelevät kuntaa avoimuudesta. Kunta on pitänyt kaksi kuntalaisten kuulemistilaisuutta, joissa kuntalaisille selvitettiin säästöjen tarpeellisuutta. Tilaisuudet pidettiin viikon välein, jonka aikana kuntalaiset kerkesivät tutustua tarkemmin mahdollisiin säästökohteisiin.

– Jälkimmäisessä kuntalaistilaisuudessa pääsi kysymään mieltä askarruttavia asioita kunnan päättäjiltä, kiittelee Lauri Kauppinen.

Kuntalaiset tapasivat tänään maanantaina Taipalsaaren kunnan edustajia. Kuva: Emma Pietarila/Yle

Poikkeuksellinen kyläyhteisö

Kuntalaisten mukaan konsultin tekemästä säästölistasta on löytynyt epäselvyyksiä velkamäärästä ja koulukuljetusten hinnoissa.

Kunnanjohtaja tunnustaa, että kuntalaisilla on ammattitaito laskemiseen hyppysissään. Esimerkiksi Mirja Pulkkinen toimi työelämässään olleessaan paikallisen yrityksen talousjohtajana ja kirjanpitäjänä. Nyt hän eläkkeellä ollessaan ynnää kunnan sopeutustoimia vapaehtoisesti iltapuhteinaan.

– Jos konsulttiesitys menee tällaisena valtuutettujen käsiin päätettäväksi, se on huono asia. Sen verran puuttellinen saatu ehdotus on, sanoo taipalsaarelainen Mirja Pulkkinen.

Kuntalaiset ymmärtävät hyvin, että säästöjä pitää saada aikaiseksi.

– Säästöjä pitää tehdä. Se on kaikkien tavoite. Siitä ei saa lipsua, sanoo työelämässä toimitusjohtajana toimiva Lauri Kauppinen.

Vehkataipaleen koululta on taipalsaaren kirkonkylälle matkaa noin 11 km ja naapurikunta Lappeenrannan keskustaan noin 16 km. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kunnanjohtaja ei tyrmää

Tammikuussa Taipalsaaren kunnanjohtajana aloittanut Kari Kuuramaa muistuttaa useaan otteeseen, ettei yksittäisiä asioita kannata liikaa katsoa, vaan kokonaisuus ratkaisee.

Kuuramaan mukaan kuntalaisten tekemä vaihtoehtoinen lista säästötoimiksi otetaan päätöksenteossa huomioon.

– Jos se on realistisesti toteutettavissa, niin se katsotaan ja analysoidaan. Säästölistauksessa pitää lähteä siitä, millaisia rakenteellisia säästöjä saataisiin aikaan, jotka pitkäaikaisesti vaikuttavat kunnan talouteen, muistuttaa Kuuramaa säästöjä pohtivia kuntalaisia.

Vehkataipalelaisten vaihtoehtoinen sopeutuslista viedään kunnalle helmikuun lopussa. Sitä ennen kyläläiset käyvät porukalla kysymässä tarkentavia kysymyksiä Taipalsaaren kunnan johdolta kunnantalolla.

Kunnanjohtaja kiittelee kuntalaisten aktiivisuutta.

– En ole törmännyt näin hienoon kuntalaisaktiivisuuteen aikaisemmin. Kyllä tämä on ihan poikkeuksellista, sanoo Taipalsaaren kunnanjohtaja Kari Kuuramaa, joka vielä viime vuonna oli Enonkosken kunnanjohtajana.

Tänään olisi hiihtoa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
.
.