Influenssa ja norovirus liikkuvat Etelä-Karjalassa, mutta epidemia puuttuu vielä

Pahimmillaan influenssa- ja norovirus ehtivät vielä tänä keväänä kehittyä epidemiaksi Etelä-Karjalassa, mutta toistaiseksi tapausten määrä ei ole vielä yltynyt.

Lyhyet
Nuori nainen oksentaa kylpyhuoneessa.
Vatsataudin iskiessä jonkun käsihygienia on pettänyt.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Influenssaa ja norovirusta on nyt runsaasti liikkeellä Etelä-Karjalassa.

Talvioksennustautina tunnettu norovirus ei ole ainakaan vielä yltynyt epidemiaksi esimerkiksi laitoksissa. Myös influenssavirusta esiintyy Etelä-Karjalassa, mutta siinäkään epidemian kynnys ei ole ylittynyt.

Influenssarokote näyttäisi tehonneen tänä vuonna hyvin epidemian aiheuttajiin, sanoo Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka.

– Tuskin mitään muuttuneita viruskantoja tulee. Toki influenssaepidemian intensiteettiä on vaikea ennakoida. Muutamia viikkoja se tulee vielä kestämään ja saattaa olla, että jonkinlainen piikki tulee vielä sairastavuudessa, Raasakka sanoo.

Hän kuitenkin uskoo, että tänä vuonna influenssan kanssa selvitään helpommalla kuin viime vuonna.

Sekä influenssaan että vatsatautiin sairastuneen on tärkeää pysyä kotona oireiden loppumiseen asti. Käsienpesu tiuhaan saippualla ja lämpimällä vedellä vähentävät ailttiutta sairastua.

Raasakka korostaa Ikäihmisten sairastumisriskiin liittyviä haittoja.

– Jos tällainen raju oksenteluripulitauti syntyy, niin se saattaa hyvin nopeasti aiheuttaa kuivumisen. Ja sitä kautta yleiskunnon heikkenemisen. Ja myös lääkkeiden vaikutukset saattavat tässä tilanteessa muuttua, kun elimistön nestetasapaino vaihtelee, Raasakka varoittaa.