Poliisi aloitti tutkinnan verkkoon päätyneistä arkaluonteisista tiedoista Kaarinassa

Kaarinan kaupungilta lipsahti julki salassa pidettäviä tietoja 200 ihmisestä.

Kaarina
Tietokoneen näppäimistö ja koodia.
Ismo Pekkarinen / AOP

Lounais-Suomen poliisi on aloittanut rikostutkinnan Kaarinan verkkovuodosta. Lisäksi ainakin yksi ihminen on tehnyt rikosilmoituksen asiasta.

– Poliisilla on virkavelvollisuus käynnistää tutkinta tällaisissa tapauksissa. Lisäksi tällä viikolla yksi asianomistaja on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen, kertoo tutkinnanjohtaja Jussi Helesvirta Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Kaarina kertoi tammikuussa, että kaupunki on vahingossa julkaissut salassa pidettäviä tietoja 200 ihmisestä verkkoon. Verkkoon päätyi asumisoikeusasuntoa hakeneiden ihmisten tietoja, muun muassa henkilöllisyystunnuksia, varallisuustietoja ja sähköpostiosoitteita.

Arkaluonteiset tiedot ehtivät olla internetissä lähes kuukauden ajan, ennen kuin asia huomattiin. Asian huomasi kaupungin oma työntekijä.

– Poliisin tietoon ei vielä ole tullut, että tietoja olisi käytetty väärin, kertoo Helesvirta.

– Tiedot olivat niin sanotusti mutkan takana, eli aika vaikeasti löydettävisäs. Emme siltikään voi poissulkea vielä mahdollisuutta, että joku ulkopuolinen olisi tiedot nähnyt, kertoo Kaarinan hallintojohtaja Päivi Antola.

Kaarina tekee omaa selvitystä

Kaarina on ollut kirjeitse yhteydessä asianosaisiin. Kaarinan kaupunki on myös aloittanut selvityksen tapauksesta.

– Selvitämme lokitietojen kautta, onko mahdollisesti joku ulkopuolinen käynyt tarkkailemassa tietoja. Järjestelmätoimittajalta odotamme lisätietoja selvitykseen ensi viikolla. Ainakin toivottavasti ensi viikolla saamme tietoja, kertoo Kaarinan tietosuojavastaava Tapani Rinne.

Antola kertoo, että toistakymmentä asianosaista on ollut häneen yhteydessä puhelimitse.

Poliisi tutkii tapausta tuottamuksellisena virkavelvollisuuden rikkomisena. Kaarina on aikaisemmin kertonut, että tietojen julkaiseminen verkkoon oli vahinko.

– Poliisin tutkinta etenee kun Kaarinan kaupungin oma selvitys on valmis. Tuomiona tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta on yleensä varoitus tai sakkoja, Helesvirta kertoo.

Kaarinan kaupungin selvityksestä kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).