Uusrakentaminen vanhojen rakennusten tilalle helpottumassa

Taloyhtiöiden päätöksenteko helpottuu huonokuntoisten talojen purkamisessa ja uusrakentamisessa, kun uusi laki astuu voimaan maaliskuun alussa.

Jyväskylä
Kerrostalon purkutyömaa Oulun keskustassa Isokadulla 1. huhtikuuta 2015.
Vanhojen kerrostalojen tilalle on kohta helpompi rakentaa uusi.Risto Degerman / Yle

Purkava uusrakentaminen on kiinnostanut keskisuomalaisia taloyhtiöitä, mutta hankala päätöksenteko on hillinnyt projekteja. Taloyhtiöissä on päätöksiin on vaadittu tähän saakka kaikkien osakkaiden suostumus.

Perjantaina 8. helmikuuta presidentin esittelyssä olevan lakiesityksen mukaan päätöksentekoon vaadittaisiin jatkossa neljän viideosan enemmistö. Uudistukseen liittyvät lainmuutokset tulevat voimaan maaliskuun alussa.

– Lakimuutoksessa on tarkoitus keventää päätöksentekomenettelyä. Muun muassa kunnossapitotilanteissa, jolloin on järkevämpää purkaa kuin ruveta korjaamaan. Uudessa laissa on määräenemmistövaatimus eli enää ei vaadita täyttä yksimielisyyttä, kertoo Suomen Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kaisu Terkki.

Terkki uskoo, että kiinnostusta huonokuntoisten taloyhtiöiden purkamiseen ja uusrakentamiseen niiden tilalle on etenkin suurissa kaupungeissa.

Osakkaille olisi edullisempaa purkaa vanha rakennus osittain tai kokonaan.

Hannu Mähönen

Toiminnanjohtaja Hannu Mähönen Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksestä arvioi, että uusi laki lisää kiinnostusta purkaa huonokuntoisia ja rakentaa tilalle uusia kiinteistöjä Jyväskylässä. Kaupungin keskustassa on useita 1950-60 -luvuilla rakennettuja kiinteistöjä, jotka vaativat peruskorjausta.

– Kiinteistöyhdistykseen on aika ajoin tullut kysymyksiä yksittäisistä yhtiöistä että kuinka uusrakentaminen olisi mahdollista. Yhtiöissä nähdään, että osakkaille olisi edullisempaa purkaa vanha rakennus osittain tai kokonaan ja rakennettaa uutta tilalle.

Mähönen uskoo, että päätöksenteon helpottuminen taloyhtiöissä edistää myös vireillä olevia täydennysrakennushankkeita.