Helsinkiläiskoulun ex-rehtorille liki 4 000 euron sakot – tiesi opettajan seksiviestittelystä, ei ilmoittanut poliisille

Miesopettaja tuomittiin joulukuussa käräjillä puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen kaikkiaan yhdeksän lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Hoplaxskolan
HoplaxskolanPetter Blomqvist / Yle

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut helsinkiläiskoulun entisen rehtorin virkavelvollisuuden rikkomisesta lähes 4 000 euron sakkoihin.

Oikeus toteaa, että rehtori tiesi alaisensa seksuaalisesta viestittelystä, mutta jätti ilmoittamatta asiasta poliisille. Oikeuden mukaan opettajan asiaton toiminta oli oppilaiden yleisessä tiedossa.

Oppilaat myös kertoivat asiasta luokanvalvojalleen, ja asia tuli opettajien ja lopulta myös rehtorin tietoon.

Hoplaxskolanin yläkoulun rehtori konsultoi juristia, joka kehotti ottamaan yhteyttä poliisiin ja lastensuojeluun. Hän kuitenkin tyytyi antamaan opettajalle vain kirjallisen varoituksen.

Jos rehtori oli epävarma siitä, miten tulisi toimia, hänellä olisi oikeuden mukaan ollut mahdollisuus konsultoida poliisia tai lastensuojelua. Niin rehtori ei kuitenkaan tehnyt.

Rehtori kiisti vielä oikeudessa, että olisi tiennyt opettajan lähettäneen oppilaille kuvia itsestään vähissä vaatteissa.

Rehtori sanoi, että piti opettajan ja oppilaan keskustelua sopimattomana, mutta ei katsonut keskustelun vaarantaneen oppilaan kehitystä.

Opettajalle ehdollista vankeutta

Miesopettaja tuomittiin joulukuussa käräjillä puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen kaikkiaan yhdeksän lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Nelikymppinen mies muun muassa lähetteli alle 16-vuotiaille poikaoppilailleen kuvia muun muassa miehen sukupuolielimistä, ja hän on viestitellyt oppilaiden kanssa seksistä, itsetyydyttämisestä ja homoseksuaalisuudesta.

Matematiikkaa ja datatekniikkaa opettanut mies hieroi tunneilla tiettyjen oppilaiden hartioita ja niskaa, silitteli heidän hiuksiaan, halasi heitä takaapäin ja kosketteli ja silitteli heidän reisiään.

Koskettelu tapahtui oikeuden mukaan, kun opettaja auttoi oppilaita luokassa. Oppilaat kokivat opettajan koskettelun epämiellyttäväksi, ahdistavaksi ja kummalliseksi.

Opettaja sen sijaan katsoi, että hänen menettelynsä ei täyttänyt hyväksikäytön tunnusmerkistöä. Hän kiisti käräjäoikeudessa kaikki syytekohdat.

Lue lisää:

Helsinkiläiskoulun ex-rehtori tänään tuomiolla – jättikö ilmoittamatta alaisensa oppilaille lähettämistä seksiviesteistä?

Syyttäjä: Helsinkiläiskoulun rehtori tiesi opettajan lähettelevän oppilaalle seksuaalisia viestejä, mutta jätti ilmoittamatta poliisille – rehtorille vaaditaan sakkoja